Terwijl Hugo Chávez er vanuit de hemel nog even voor gezorgd heeft dat er een Latijns-Amerikaanse paus is verkozen, is de strijd om zijn opvolging in alle hevigheid losgebarsten. De door hem zelf aangewezen nieuwe leider Nicolás Maduro maakt daarbij volop gebruik van de emoties van het rouwende volk en het machtige staatsapparaat. Tegenstrever Henrique Capriles heeft intussen politiebescherming nodig en moet geruchten dat hij homo is uit de wereld helpen.

Nicolás Maduro probeert op alle mogelijke manieren in te spelen op de warme gevoelens van de Venezolanen voor de aan kanker overleden Chávez. Hij zei in een speech eerder deze week: “Ik ben Chávez niet, maar ik ben wel zijn zoon. Ik ben net als jullie een arbeider. Jullie, ik en wij allemaal zijn Chávez”.

Maduro

Eigen tv-programma Maduro
Nicolás Maduro gebruikt ook gretig de staatsmedia om zich als waardig opvolger van Chávez te presenteren. Hij is bijvoorbeeld al begonnen met een eigen tv-programma als opvolger van ‘Alo Presidente’. In dat razendpopulaire programma ging Hugo Chávez vanaf zijn aantreden in 1999 elke zondag urenlang in gesprek met gewone burgers.

Maduro probeert dat kunstje te herhalen met ‘Diálogo Bolivariano’ waarin hij naar eigen zeggen alle typen mensen ontvangt: “arbeiders, boeren, vrouwen, militairen en ondernemers.” Hij wil zelfs het gesprek aangaan met criticasters van rechts, zolang ze maar ‘met respect’ naar de studio komen.

Politiebescherming Capriles
Oppositieleider Henrique Capriles heeft ondertussen politiebescherming nodig. De regering zegt een Amerikaans complot te hebben ontdekt met als doel Capriles te vermoorden. En ook chavisten zouden hem met de dood bedreigd hebben, hoe voorzichtig hij na het overlijden van Chávez ook heeft geopereerd.

Gisteren bood hij bijvoorbeeld nog maar eens excuus aan de familie van Chávez aan voor het feit dat ‘een woord verkeerd geïnterpreteerd is’, waardoor het leek alsof hij twijfelde aan de datum waarop ‘El Comandante’ is overleden. Natuurlijk doet hij dat net als velen in en buiten Venezuela, maar het is nu niet verstandig dat hardop te zeggen.

Oppositie voeren tegen de geest van Chávez
De vraag is dan ook wat moeilijker is: Oppositie voeren tegen een levende Chávez of oppositie voeren tegen een dode Chávez. De sociaal-democraat Capriles doet in elk geval zijn uiterste best om  in deze periode van verlengde rouw directe kritiek op de bijna heilige Chávez te vermijden. Hij probeert juist de persoon Nicolás Maduro en zijn ideeën aan te vallen met als motto: “Jij bent Chávez niet”.

Zo heeft Capriles hem uitgedaagd om te debatteren over de problemen waar Venezolanen mee te kampen hebben: “Onzekerheid, economie, elektriciteit, water, werk, transport en gezondheidszorg.” Maar daar gaat Maduro voorlopig niet op in en waarschijnlijk helemaal niet.

Capriles

Vrijgezelle Capriles homo?
Capriles moet zich ondertussen ook verweren tegen de ‘beschuldiging’ dat hij homo is. Volgens hemzelf heeft het leven hem nog geen vriendin gegeven, maar is hij wel op zoek. Misschien moet hij eens samen met Mark Rutte op stap.

Maduro werkt in het grotendeels homofobe Venezuela vrolijk mee aan het in stand houden van de geruchten rondom de seksuele voorkeuren van de 40-jarige vrijgezel Capriles: “Als ik homo zou zijn zou ik dat met volle trots uitdragen tegen alle winden in […] Maar ik heb een vrouw. Ik hou van vrouwen”, zei hij toen journalisten hem vroegen naar de vermeende homoseksualiteit van Capriles.

Geen balseming
Hugo Chávez zelf wordt vandaag weer door de stad gedragen op weg naar het museum waar hij in elk geval voorlopig komt te liggen. Hij wordt hoogstwaarschijnlijk toch niet gebalsemd, zei Maduro eerder deze week.

Volgens ingevlogen Duitse en Russische experts is het vrijwel onmogelijk hem nog te balsemen, omdat veel te laat is begonnen met het hele proces. En dat terwijl Maduro en kornuiten toch echt wel voorbereid hadden moeten zijn op de dood van Chávez na zijn langdurige ziekbed.

Dirty campaign
Het proces voor de verkiezingen op 14 april is met alle verwijten over en weer in elk geval wel op tijd begonnen, ook al gaat de officiële campagne pas twaalf dagen voor verkiezingsdag van start. Dat belooft nog veel meer smerige trucjes, insinuaties en misbruik van emoties over Chávez.