Terwijl de Britse premier Cameron pleit voor minder Europese integratie én een referendum over een eventueel Brexit, ziet Latijns-Amerika de Europese Unie juist als groot voorbeeld. Vanaf vrijdag ontmoeten EU-leiders als Merkel, Barosso en Van Rompuy de leiders van het Latijns-Amerikaanse CELAC in de Chileense hoofdstad Santiago.
De CELAC bestaat uit alle onafhankelijke landen op het Amerikaanse continent met uitzondering van de VS en Canada. De gemeenschap is in februari 2010 opgericht om meer politiek en economisch samen te werken én gezamenlijk een vuist te kunnen maken tegen de almachtige Verenigde Staten.
Komende vrijdag houdt de CELAC voor het eerst in haar huidige vorm een gezamenlijke top met de Europese Unie. In Chili zijn vanuit Europa onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel, EC-voorzitter Jose Manuel Barosso, EU-president Herman van Rompuy en de Spaanse premier Mariano Rajoy te gast.
Timmermans ontmoet Chávez helaas niet
Voor Nederland reist minister Frans Timmermans af naar het deze week met waterproblemen Santiago. Dan kan de PvdA’er gelijk even terug naar de socialistische wortels van zijn partij met Raúl Castro, die na de top voorzitter wordt van de CELAC, in hetzelfde hotel. Wat dat betreft is het jammer dat de zieke Hugo Chávez ontbreekt. Want de gemoedelijke Limburgse Fransje schouder aan schouder met ‘El Comandante’ was een mooi plaatje geweest.
Het doel van de top in Chili is een verdrag voor samenwerking en investeringen in duurzame ontwikkeling, maar Van Rompuy heeft al laten weten dat er wat hem betreft zeker ook gesproken moet worden over verdere integratie in Latijns-Amerika.
Zuid-Amerikaanse douane-unie
Naast de CELAC is er in Zuid-Amerika ook nog de douane-unie Mercosur. Die gaat naar Europees voorbeeld nog veel verder met integratie dan de CELAC. Met vrije handel en zoveel mogelijk vrij verkeer van personen, goederen en diensten.
De Mercosur bestaat uit Brazilie, Argentinie, Uruguay, Venezuela. het tijdelijk geschorste Paraguay waar vorig jaar president Fernando Lugo niet geheel rechtmatig is afgezet én de geassocieerde leden Bolivia, Peru, Chili, Colombia en Ecuador. Die laatstgenoemde Andeslanden willen niks liever dan zoveel mogelijk samenwerken met de economische grootmachten Brazilie en Argentinie.
Overweldigend ‘Si!’ voor samenwerking
Dus als je hier in de Andesregio naar Brits voorbeeld een referendum houdt over ‘in or out’ welk continentaal samenwerkingsverband dan ook, dan zal er met overweldigende meerderheid voor ‘in’ worden gestemd.
Nou is er in Latijns-Amerika ook nooit sprake van een Babylonische spraakverwarring zoals soms in Brussel en Straatsburg, want het hele continent spreekt Spaans of het verwante Portugees: Más integración? Si!
jan 23, 2013 @ 12:43:28
Geen Nederlandstalig eiland te bekennen. Maar die hebben dan ook de ambitie om de gateway tussen Europa en ZAmerika te worden. Phantasy islands.