Wie mijn blog volgt met al het nieuws over populistische en staatsgreepplegende politici, kamikaze-chauffeurs en basisinkomens van 318 dollar zou denken dat Ecuador een heel raar, moeilijk of zelfs achterlijk land is. Maar het rare is dat het leven in Cuenca grotendeels juist heel gewoon is. 

Verreweg de meeste mensen om me heen hebben een heel normaal en goed leven met vrij grote huizen, goeie auto’s en smartphones. Ze sporten, gaan regelmatig naar de bioscoop en hun kinderen krijgen heel behoorlijk onderwijs met bijvoorbeeld al Engelse les vanaf de kleuterschool. Veel families hebben ook vakantiehuizen in de omgeving van de stad. En dat geldt allemaal zeker niet alleen voor de elite.

Een buitenwijk in Cuenca

Eén van de betere buitenwijken van Cuenca

De zorg is van een heel behoorlijk niveau en is voor iedereen gratis toegankelijk. Iedereen die werkt draagt er maandelijks een paar tientjes voor af. Ook universitair onderwijs is hier gratis en de diploma’s worden gewoon erkend in Nederland weet ik uit eigen ervaring.

De grote middenklasse in Cuenca heeft het al met al prima voor elkaar. Natuurlijk is het net als bij ons soms een kwestie van zuinig zijn met je zuurverdiende geld om maar wel de hypotheek te kunnen betalen. En een groot verschil is dat de meeste dertigers hier niet op een verre en dure vakantie gaan. Dat zit niet in de cultuur en bovendien is er in eigen land met de prachtige stranden, vulkanen, de jungle en de natuurparken hoog in de Andes meer dan genoeg te beleven.     

Verwrongen beeld
De valkuil van ‘nieuws’ brengen over een ver land op een ander continent is dat je ondanks dat je dat niet wilt een heel verwrongen beeld overbrengt. Ik focus op opvallende mensen, bijzondere ontwikkelen en verschillen met Nederland. Zoals presidenten die de media proberen te controleren, chauffeurs die als een idioot door de bergen scheuren en het bizar lage basisinkomen hier.

Maar Ecuadoranen krijgen ook een heel raar beeld van Nederland als ze alleen maar horen over een trouwe partijpoliticus die zonder financiele achtergrond de baas wordt van de eurogroep terwijl het continent in crisis verkeert, over treinen die miljarden kosten maar niet rijden en over kranten en tv-programma’s die massahysterie proberen te veroorzaken over een folkloristisch evenement als het een paar dagen onder nul is.

Natuurlijk is de samenleving hier lang niet zo ontwikkeld als in Nederland. Natuurlijk hebben vooral indianen hier een leven dat totaal niet te vergelijken is met dat in het Westen en is hier ook veel armoede. Natuurlijk lopen hier idiote politici rond. Natuurlijk zal ik vooral blijven schrijven over opvallende en afwijkende dingen in Ecuador en de rest van de regio. Maar lieve lezers vergeet daarbij niet dat heel veel mensen hier een heel gewoon leven leiden van werken, eten, slapen, lachen, huilen en af en toe iets leuks doen.