“Venezuela houdt de imperialistische krachten verantwoordelijk voor het meesleuren van de hele wereld in een desastreuze oorlog met onvoorspelbare gevolgen voor de hele mensheid.” Op het met de VS bevriende Colombia na is heel Latijns-Amerika op dit moment tegen militair ingrijpen in Syrië.

Latijns-Amerika

Mijn eigen Ecuador en Venezuela vinden sowieso dat de ‘imperialistische VS’ de soevereiniteit van Syrië moet respecteren. Machtiger en gematigder landen als Brazilië, Argentinië en Mexico stellen vooral dat de VN op geen enkele manier buitenspel mag worden gezet, hoe gruwelijk de aanval met chemische wapens ook was.

Soevereiniteit welhaast heilig concept
Zoals Nederland donderdag duidelijk heeft gesteld dat bij sterke voorkeur eerst het hele VN-pad wordt bewandeld, is dat voor Latijns-Amerika nóg belangrijker. Met een lange geschiedenis van Amerikaanse dominantie is men hier erg huiverig voor een solistisch optreden van het Witte Huis. Soevereiniteit in eigen land is, zelfs nu het Syrische regime waarschijnlijk chemische wapens heeft gebruikt tegen haar eigen bevolking, een welhaast heilig concept.

Om beter te begrijpen hoe de VS worden gewantrouwd hierbij de integrale vertaling van de verklaring van Venezuela, het meest radicale latino-land, over mogelijke militaire acties tegen Syrië. Want Venezuela zou Venezuela niet zijn als het de Amerikaanse plannen niet aangreep voor een felle tirade tegen het imperialisme.

VERKLARING VAN DE REGERING VAN VENEZUELA
De president van de Bolivariaanse Republiek Venezuela, Nicolás Maduro Moros, verwerpt en veroordeelt uit naam van de Regering van het Venezolaanse volk sterk en categorisch de intentie van de imperialistische krachten om een militaire interventie uit te voeren op Syrische bodem daarbij de aanval met chemische wapens op 21 augustus gebruikend als excuus, terwijl de bron van deze aanvallen onbekend blijft.

Vlag Venezuela

De gebeurtenissen zoals die zich de laatste dagen hebben ontwikkeld hebben elementen van de imperialistische strategieën  die zijn gebruikt om andere landen binnen te vallen, waarbij mensen worden onderworpen en hun waardigheid wordt ontkend op het pad van dood en verderf. Om zo’n barbaarse daad te rechtvaardigen hebben de Verenigde Staten en hun bondgenoten de Syrische overheid beschuldigd , zonder daar bewijs voor te hebben en zonder te wachten op het onderzoeksrapport van de VN-commissie.

De regering van de Bolivariaanse Republiek Venezuela veroordeelt de dreigementen van de VS en hun bondgenoten in de richting van Damascus, omdat ze hetzelfde patroon van leugens en manipulatie herhalen dat ze hebben gebruikt tegen Libië, Irak en Egypte, waarbij het enige doel is de olierijkdom in de regio te controleren en de westerse markten uit te breiden.

De Verenigde Staten en de NAVO-landen hebben de terroristische groeperingen in Syrië bewapend en getraind met interventie als doel en uiteindelijk de controle over het het land te nemen. Deze aspiraties hebben een veroveringsoorlog veroorzaakt en de vernieling van Syrië  een historisch bolwerk van beschaving en een bastion van stabiliteit in de Arabische regio.

De regering van de Bolivariaanse Republiek Venezuela houdt de imperialistische krachten verantwoordelijk voor het meesleuren van de hele wereld in een desastreuze oorlog met onvoorspelbare gevolgen voor de hele mensheid.

Maduro Netjes

De president van de Bolivariaanse Republiek Venezuela, Nicolás Maduro Moros, benadrukt samen met de regering en het Venezolaanse volk de hechte vriendschapsbanden die hen verenigen met de Arabische Republiek Syrië en wil Syrië met alle middelen helpen om vrede te bewerkstelligen en daarbij altijd de soevereiniteit respecteren en de zelfbeschikking, de onafhankelijkheid en de territoriale integriteit.