Carlos Rubio Naranjo was als klein jongetje al helemaal gek van radio en nu tegen zijn pensioenleeftijd is hij ‘El Presidente’ van Radio Nexo, een schattig lokaal radiostationnetje in Cuenca.

Als tiener gebruikte Carlos al een cheerleader-pompoen als microfoon om verslag te doen van de finale van het populaire schoolbasketbaltoernooi, vertelt hij glunderend in zijn kantoortje. Dat radiovirus is er nooit meer uit gegaan, want hij is zijn hele arbeidsleven al radiomaker en heeft nooit iets gedaan met zijn studie medische techniek.

Image

Radio met een boodschap
“Radio is niet alleen om geld te verdienen, het is vooral ook bedoeld om een boodschap mee te geven en mensen op te voeden”, stelt Rubio Naranjo. Zo is hij het meest trots op het programma ‘De Corazón a Corazón’ waar luisteraars met problemen naartoe kunnen bellen en dan advies krijgen van een psychiater annex radiopresentator.

Maar ook al is geld verdienen niet het belangrijkste, de radiobaas weet donders goed op welke luisteraars hij zich moet richten, ook zonder professionele doelgroepanalyse: “We draaien vooral rustige romantische muziek, zodat de zender de hele dag aan kan staan op kantoren. Herrie-muziek draaien heeft geen zin, want dat is voor tieners en die hebben toch geen geld.”

Onbetrouwbaar luisteronderzoek
De Nexo-eigenaar richt zich met zijn Skyradio-achtige repertoire dan ook op werkende en consumerende dertigers en veertigers, zodat hij goede adverteerders kan trekken. Hoeveel luisteraars Nexo precies heeft, weet ‘El Presidente’ niet.

“De luisteronderzoeken zijn hier niet te vertrouwen. Als je maar genoeg betaalt aan het onderzoeksbureau kom je vanzelf als grootste uit de bus.” Dat klinkt inderdaad nog onbetrouwbaarder dan het gebrekkige Nederlandse systeem met opschrijfboekjes.

Presentator annex portier
Presentator Juan Carlos Saca van het dagelijkse middagprogramma ‘El Gran Musical’ is naast de grote baas de enige aanwezige in het pand.

Image

Als we aanbellen voor ons bezoek, steekt hij dan ook z’n hoofd uit het raam op de 2e verdieping om te zeggen dat hij eerst even een plaatje moet afkondigen voordat hij de deur voor ons open kan doen.

Kabels, snoertjes en de zendmast
Een technicus is er dus ook niet, alle presentatoren schuiven zelf. Carlos Rubio Naranja vindt dat hij als baas ook zelf alles moet weten van techniek. Hij laat dan ook vol trots de schotel zien op het balkon en de kast met alle snoertjes en kabels.

Daarna wijst hij met een brede glimlach naar de berg met masten en antennes die vanuit de studio is te zien: “Daar staat het belangrijkste bezit van Nexo, onze zendmast die een bereik van zo’n 50 kilometer heeft.”

De appel valt niet ver van de boom
Met een enthousiaste glans in de ogen vertelt Rubio Naranjo dat presenteren het allermooiste blijft. Hij kruipt dagelijks in alle vroegte in z’n eentje achter de microfoon om het sportprogramma ‘Polémica Deportiva‘ te presenteren.

En ook in Cuenca geldt: “La manzana no cae lejos del árbol…” Want de dochter van Carlos Rubio Naranjo is afgestudeerd psycholoog, maar heeft haar eigen radioprogramma bij Nexo…