Duizenden kleine Colombiaanse koffieboeren staken, omdat ze al maanden verlies draaien. Een zak koffie produceren kost ze naar eigen zeggen $366 en levert op dit moment maar $282 op en daarom willen ze meer subsidie. President Juan Manuel Santos vindt de staking onplezierig, onnodig en zelfs onrechtvaardig. Tijd voor ons om meer te gaan betalen voor koffie? 

“Er is geen land en geen regering ter wereld die zoveel doet voor de koffie-industrie en koffieboeren als wij hier in Colombia”, zei Santos in een televisietoespraak als ware hij afgewezen in de liefde.

Genoeg subsidie?
Santos wijst er in een persverklaring op dat zijn regering naast allerlei andere steunmaatregelen ook maandelijks direct ruim anderhalf miljoen dollar in de koffiesector pompt. En hij is niet van plan dat bedrag te verhogen.

Maar volgens stakingsleider Victor Correa zijn de subsidies niet voldoende om het hoofd boven water te houden in deze tijden van dalende koffieprijzen, slechte weersomstandigheden en de uitzonderlijk hoge stand van de peso.

Café de Colombia

Café de Colombia
Colombia is wereldberoemd om zijn koffie, bij mij vooral sinds de wielerploeg van Café de Colombia in de jaren ’80 toetrad tot het wielerpeloton. Toafch is Colombia pas het vierde koffieproducerende land ter wereld na Brazilië, Vietnam en Indonesië.

Wel wordt Colombiaanse koffie nog altijd geroemd om zijn kwaliteit. Zo heeft de website koffiecentrale.nl het over ‘rijke, ronde, gebalanceerde aroma’s met een licht zoete – nootachtig – body’, die te danken is aan het warme en vochtige klimaat in de uitlopers van de Andes.

Tientallen gewonden bij relletjes
De politie heeft hard ingegrepen toen de stakers snelwegen en de toegang tot steden probeerde te blokkeren. Als je de beelden ziet is het niet zo verwonderlijk dat bij die relletjes tientallen koffieboeren gewond zijn geraakt.

Er staat voor hen dan ook heel wat op het spel. Ruim een half miljoen families die het toch al niet breed hebben moeten leven van de koffie-opbrengst en redden het echt niet om maar onder de kostprijs te blijven verkopen.

Meer betalen voor koffie
De Colombiaanse regering doet zoals president Santos terecht stelt al behoorlijk wat om de kleine koffieboeren te helpen, dus misschien moeten wij Nederlanders dan toch nog maar wat meer gaan betalen een bakkie kwaliteitskoffie.

Of hebben wij met de vier miljard extra bezuinigingen die ons boven het hoofd hangen geen boodschap aan dergelijk Fair Trade-geneuzel?