Te dure schoenen en jurkjes? Dicht met die Zara-winkels totdat ze normale prijzen rekenen! De regering van Venezuela heeft de winkels van de Spaanse modeketen Zara drie dagen gesloten. In die tijd moesten ze hun prijzen ‘corrigeren’, want Zara maakte volgens de autoriteiten excessieve winsten.

Het instituut “Ter Verdediging van Toegang tot Goederen en Diensten voor het Volk” beschuldigt Zara ervan de prijzen te hebben verhoogd na de devaluatie van de bolívar. Dat is verboden in het land waar het Chavisme regeert en niet de markt.

Logo Zara

Zara heeft daarom naast de sluiting van 3 dagen ook een boete gekregen van bijna 90 duizend dollar. Inmiddels zijn de winkels weer geopend met volgens de eerste berichten lagere prijzen. Maar de Venezolaanse regering dreigt wel met nieuwe sancties als ze toch opnieuw de prijzen verhogen.

Meer prijscontroles
Het instituut met de prachtige naam is sowieso druk bezig alle prijzen te controleren. Zo lieten ze gisteren bijvoorbeeld weten dat een nieuwe Fiat Siena niet meer zou mogen kosten dan 149.000 bolívar (bijna 24-duizend dollar). Vice-president Maduro had vorige week al aangekondigd alles te doen om de ‘golf van speculatie’ tegen te gaan.

De inflatie in Venezuela loopt dan ook net als in veel andere Latijns-Amerikaanse landen gierend uit de klauw. Voor basisbehoeften zijn de prijzen het afgelopen jaar met 20,1% gestegen, werd vandaag bekend.

Richtprijzen voedsel in Ecuador 
De regering van Ecuador probeert inflatie inmiddels te voorkomen door de voedselprijzen te controleren. Voor 46 landbouwproducten uiteenlopend van bananen tot rijst en van yuca tot melk zijn voor het eerst richtprijzen vastgesteld.

Marktkooplui weten nog niet zo goed wat ze ermee aan moeten, omdat de status van die richtprijzen niet helemaal duidelijk is. Er zijn geen duidelijke marges aangegeven waarbinnen ze hun producten kunnen verkopen, terwijl er wel wordt verwezen naar sancties.

Kritiek liberalen
President Correa verkoopt de nieuwe maatregelen als een manier om alle burgers te verzekeren van redelijke prijzen voor voedsel, maar Ecuadoraanse liberalen vrezen dat er met deze bedreiging voor de vrije markt op termijn ook voedselproblemen zullen ontstaan naar het slechte voorbeeld van Cuba en Venezuela.

Maar in Venezuela is kleding van Zara in elk geval weer goedkoper! En er is voor een latina weinig belangrijker dan het op de kop kunnen tikken van voordelige mooie schoenen en jurkjes.