Van de ene op de andere dag is de nationale munt van Venezuela bijna de helft minder waard geworden ten opzichte van de dollar. De devaluatie van 46,5% van de bolívar is gunstig voor de export van olie waar de economie van Venezuela op drijft, maar heel ongunstig voor alle voedingsmiddelen die geïmporteerd moeten worden.

Met alle in dollars berekende olie die aan het buitenland wordt verkocht is de devaluatie heel gunstig voor de schatkist van de regering van de nog altijd afwezige Hugo Chávez.

Chávez

Volgens vice-president Maduro heeft Chávez vanaf zijn ziekenhuisbed op Cuba zijn zorgen uitgesproken over de economie en alle burgers van Venezuela opgeroepen een grote inspanning te leveren om de groei van de economie op peil te houden.

Stijging voedselprijzen

Maar de devaluatie raakt diezelfde burgers juist fors. Want Venezuela is voor veel voedingsmiddelen afhankelijk van het buitenland en voor de import is zo’n devaluatie juist bijzonder ongunstig.

Er wordt vooral gevreesd voor de stijging van de prijzen van suiker en meel. De inflatie is met 22% in het afgelopen jaar al bijzonder hoog, maar economen voorspellen na deze devaluatie een inflatie van maar liefst 35% in 2013.

Oppositie boos
Oppositieleider Capriles reageerde dan ook woedend op de devaluatie. In eerste instantie ook omdat het op de voor Latijns-Amerika zo belangrijke carnavalsvrijdag werd aangekondigd, maar vooral omdat de regering in zijn ogen uitsluitend uit eigenbelang handelt.

Image

“De olieprijs op $ 106,- en dan devalueren! Ze hebben het geld uitgegeven voor de campagne, aan corruptie en aan cadeautjes voor het buitenland! Leugenachtige regering!”, zo twitterde Capriles.

Betaalt Maduro rekening devaluatie?
Het is de vijfde devaluatie van de bolívar sinds Chávez in 2003 de controle over de nationale munt in handen nam. De stevigste ingreep was in 2008 toen werden er gewoon drie nullen geschrapt.

Mocht Chávez toch te ziek blijven om terug te keren als president, dan moeten er alsnog nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven in Venezuela. Mogelijk krijgt de weinig charismatische vice-president Maduro dan de rekening van deze devaluatie gepresenteerd in de vorm van een verkiezingsnederlaag.