Jaloerse jongens die Peruanen. Internetters zijn stikjaloers op de 23-jarige Marisol Rodríguez Gamero die deze week de titel ‘Aardigste Peruaan’ won. Marisol wordt via Facebook, Twitter en andere sociale media al dagenlang uitgemaakt voor hypocriet, opportunist en valsspeelster. Ze heeft haar Facebook-pagina inmiddels moeten sluiten.

Maandag kreeg Marisol van president Ollanta Humala de prijs voor ‘Aardigste Peruaan’ overhandigd, omdat ze twee verdwaalde Zwitserse toeristen op de fiets door het drukke verkeer van Lima naar het vliegveld had begeleid. “Een voorbeeld voor hoe we met toeristen om moeten gaan”, zei Humala.

Image

Felle kritiek in de sociale media
Maar in de sociale media regent het sindsdien kritiek dat de verkiezing is gemanipuleerd. Marisol zou alleen maar hebben gewonnen omdat ze in overheidsdienst is.

Bovendien zou ze de verdwaalde fietsers alleen maar hebben geholpen omdat het ‘gringo’s’ waren. Als het Peruanen waren geweest had ze hen gewoon midden in Lima laten staan.

Op aanraden van een vriendin heeft ze nu haar met hatelijkheden gevulde Facebook-pagina gesloten: “Ik denk dat dit vaker gebeurt in de sociale media. De mensen uiten kritiek zonder me te kennen”, zegt ze in een interview met de zakenkrant (!) El Comercio.

Congreslid eist opheldering
In de ogen van de jaloerse internetters had de goudeerlijke, goedgemutste en gepensioneerde agent Elroy Vera moeten winnen. Hij werd uiteindelijk derde, maar zou veel meer stemmen hebben gekregen.

Reden voor congreslid Gustavo Rondón Politici om het Ministerie van Toerisme dat de verkiezing ‘Aardigste Peruaan’ heeft georganiseerd om opheldering te vragen.

Hij wil weten waarom de jury zich niks heeft aangetrokken van de uitgebrachte stemmen en op eigen houtje de jonge vrouw uit Lima heeft aangewezen.

‘Aardigste Peruaanse’ perfect uithangbord
Marisol Rodriguez doet haar titel ‘Aardigste Peruaanse’ intussen alle eer aan, getuige haar mierzoete woorden in interviews:

Image

“Vriendelijk zijn is iemand de helpende hand bieden met een glimlach. Genereus zijn zonder er iets voor terug te verwachten. Het belangrijkste is dat we een cultuur van vriendelijkheid uitstralen naar toeristen, Peruanen én buitenlanders.”

Als het Ministerie van Toerisme de verkiezing echt zou hebben gemanipuleerd dan hebben ze met dit uithangbord in elk geval de juiste keuze gemaakt.