Cuba verliest 22% van het schaarse drinkwater door wegrottende waterleidingen. Het krakkemikkige waterleidingsysteem op Cuba staat daarmee symbool voor de sleets geraakte socialistische leiding van de Castro’s. De enige fabriek op het eiland die nieuwe leidingen kan maken, loopt binnen de planeconomie achter de feiten aan.
De slechte conditie van de leidingen in huizen zelf en lekken in watertanks zorgt voor enorme verspilling, zegt directrice Ines Maria Chapman van het Nationale Waterinstituut INRH.
Te weinig productiecapaciteit
De Cubaanse regering heeft daarom besloten nieuwe leidingen op de markt te brengen voor ‘redelijke prijzen’ en subsidies voor mensen die het niet kunnen betalen. Maar eerst moeten al die waterleidingen geproduceerd worden en dat is een probleem.
Want de enige fabriek die daartoe in staat is kan op dit moment maar in 40% van de nationale behoefte voorzien. De regering van Raul Castro heeft daarom aangekondigd fors te investeren in het 30 jaar oude bedrijf.
Waterschaarste en waterdieven
Drinkwater op Cuba is schaars. Regenwater de belangrijkste bron voor drinkwater, want er zijn geen grote rivieren. En de laatste jaren zijn er regelmatig periodes van grote droogte geweest.
‘Waterdieven’ zijn volgens de INRH dan ook een hardnekkig probleem. Die sluiten illegale watertanks aan op het leidingnet. Er moet dan ook regelmatig extra drinkwater worden aangevoerd met tankwagens.
Leiding Cuba ook krakkemikkig
Het krakkemikkige waterleidingsysteem staat symbool voor de slijtage van het Castro-regime. De revolutionaire energie van die leiding is ook voor een groot deel weggelekt. De nu 81-jarige Raul Castro kondigde in februari aan in 2018 met pensioen te gaan.
Hij zei toen ”in alle rust en volle overtuiging de verantwoordelijkheid voor het verder uitbouwen van het socialisme te kunnen overdragen aan nieuwe generaties”. Van veel Cubanen hoeft hij daar geen vijf jaar meer mee te wachten.
Geef een reactie