Minister Patiño van Buitenlandse Zaken bespreekt deze maandagochtend in Londen de toekomst van Julian Assange die daar al bijna een jaar vastzit op de Ecuadoraanse ambassade. Mocht er in het gesprek met zijn collega William Hague een doorbraak van de diplomatieke patstelling bereikt worden, dan is daar maandagmiddag alles over te lezen op dit blog.

Image

Ricardo Patiño neemt asieldocumenten mee voor Assange en zal hem toezeggen dat hij altijd op alle steun en bescherming van Ecuador kan rekenen. Volgens de minister heeft Groot-Brittannië de ‘morele plicht’ om Assange te laten gaan uit de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Patiño beschuldigt Londen van ‘serieuze schending van zijn mensenrechten’.

Wikileaks-oprichter Julian Assange wordt verdacht van verkrachting in Zweden, maar is bang dat hij uiteindelijk aan de Verenigde Staten wordt uitgeleverd waar hem mogelijk de doodstraf wacht voor het publiceren van geheime documenten.

Ecuador denkt net als Assange dat er een complot van de VS achter de beschuldiging van verkrachting in Zweden zit en bood hem daarom vorig jaar asiel aan. Maar hij kan geen kant op want de Britse politie zal hem direct arresteren als hij de ambassade verlaat.

Diplomatieke oplossing
De kans dat Hague gehoor geeft aan de oproep van Ecuador om Assange zomaar te laten gaan is natuurlijk nul, maar voor Groot-Brittannië is de inzet van de ontmoeting wel om tot een diplomatieke oplossing te komen.

President Correa zei in december dat Assange wat hem betreft kan worden overgebracht naar de Ecuadoraanse ambassade in Zweden, zodat hij daar verhoord kan worden. Dat kan dan plaatsvinden onder bescherming van Ecuador.

Tot nu toe zijn de Britten niet op dat voorstel ingegaan, maar wie weet is het na een jaar van patstelling nu toch wel een diplomatieke uitweg waar Londen mee kan leven. Al was het alleen maar omdat de kosten voor het 24 uur per dag bewaken van de Ecuadoraanse ambassade in de miljoenen lopen.