Geen lange zomeravonden, maar ook geen donkere dagen voor Kerstmis. Mijn net iets onder de evenaar en hooggelegen Cuenca kent geen seizoenen. Het is altijd ongeveer hetzelfde lekkere lenteweer, al valt er in deze maanden wel wat minder regen.

Image

Omdat Cuenca op 2350 meter hoog ligt ingeklemd tussen hoge Andestoppen kan het weer wel heel snel omslaan. Zo gebeurt het regelmatig dat het ´s ochtends vroeg strakblauw is, rond 12 uur onwaarschijnlijk hard begint te regenen en om half twee weer helemaal blauw.

Ook Cuencano´s mopperen over het weer
Wij Nederlanders denken wel eens dat praten en vooral klagen over het weer onze nationale volkssport is, maar hier kunnen ze er ook wat van. Als het even een uurtje regent en daardoor de temperatuur daalt, is vrijwel iedereen aan het mopperen over de koude en natte rotweer.

Een hele dag regen heb je hier eigenlijk nooit, maar een hele dag alleen maar zon is ook zeldzaam. Doordat de temperatuur hier midden op de dag altijd rond de 20 graden ligt is het wel altijd aangenaam. Wel blijft het vervelend dat het zo vroeg donker is. Het is hier het hele jaar door rond zes uur licht en tegen zeven uur ´s avonds wordt het binnen een kwartier helemaal donker.

Image

Minimum- , maximum- en gemiddelde temperatuur in Cuenca per maand en de neerslag. Bron: http://es.climate-data.org/


De vier werelden van Ecuador

Ecuador kent qua natuur en weer vier totaal verschillende regio´s: Costa, Sierra, Selva en Galápagos. Zelf noemen ze dat ´De vier werelden van Ecuador´.

– Allereerst is er de kuststreek (Costa). Omdat het op zeeniveau rond de evenaar ligt, heerst daar een echt tropisch klimaat. Het is er het hele jaar door zo´n 32 graden overdag. Die drukkende hitte is prima te verdragen aan het strand, maar in Guayaquil – de grootste stad van Ecuador – word ik er altijd strontchagrijning van.

– Dan is er het Andes-gedeelte (Sierra). Cuenca ligt in het zuiden van de Sierra, maar ook de hoofdstad Quito en toeristische stadjes als Baños en Otavalo liggen op de Andes-hoogvlakte en kennen daardoor een met Cuenca te vergelijken klimaat. Hoger in de bergen is er in de middag vaak dichte mist en wordt het dus ook een stuk frisser.

Image

– In het oosten begint het Amazone-oerwoud (Selva). Zoals we allen bij aardrijkskunde hebben geleerd heerst daar een tropisch regenwoudklimaat, wat betekent dat het het hele jaar door veel regent met middagtemperaturen rond de 25 graden. Het regenwoud ligt een heel stuk lager dan de Sierra en daardoor koelt het ´s avonds ook veel minder af.

– Op zo´n 1000 kilometer van het vasteland van Ecuador liggen de Galápagos-eilanden met hun eigen warme en natte klimaat. Het hele jaar door regent het regelmatig, maar er is vooral ook heel veel zon. De maximum-temperaturen variëren van 25 tot iets boven de 30 graden.

Maar in welk gedeelte van Ecuador je ook bent en hoe lekker het ook is om nooit novemberweer te hebben, een mooie lange en lichte zomeravond zoals in Nederland is er helaas nooit bij.

Advertentie