In de jungle van Ecuador hebben archeologen de resten van een huis gevonden van ongeveer 3000 jaar oud. Het is het oudste huis dat ooit is aangetroffen in het hele Amazone-gebied.

“We hebben gaten voor palen gevonden, keramiek en zelfs een klein fornuis”, zegt de Franse onderzoeksleider Stéphen Rostain. De oudste kookplaten die tot nu toe bekend waren in het gebied dateren uit de periode van 1800 tot 500 voor Christus.

Image

De ontdekking leidde tot grote blijdschap: “We zijn grote kinderen, net als kleine kinderen op zoek zijn naar een schat. En het is dan een geweldig plezier om op iets te stuiten dat 3000 jaar lang door niemand is aangeraakt”, zegt Rostain.

Meer onderzoek naar eten en keramiek
De paalgaten duiden op een huis van 17 meter lang en 11 meter breed en is daarmee vergelijkbaar met de huidige huizen van de Quichua-indianen.

De onderzoekers verwachten door de planten in de directe omgeving van de resten van het huis te onderzoeken ook meer te weten te komen over wat de vroege bewoners van de jungle aten. Ook het gevonden keramiek kan nieuwe inzichten geven over de geschiedenis van het gebied.

Bont talengebied
De Amazone kent van oudsher een hele bonte verzameling bewoners. In het gebied dat qua grootte vergelijkbaar is met Europa zijn er nu nog altijd 200 verschillende talen en 80 taalfamilies. In Europa zijn dat 30 talen die voortkomen uit 10 taalfamilies.

Op band heb ik onlangs een aantal Ecuadoraanse indianen in hun eigen talen de groeten aan Nederland laten doen. Het enige woord dat ik begreep was ‘Holanda’. Maar dat is omdat talen als het Quichua en Cha’palaachi nu eenmaal geen eigen woord hebben voor ons kleine verre landje.

————————————————————————————————-
Bronnen: Universal, Télégrafo, EFE