Door extreme kou en de ergste sneeuwval in meer dan tien jaar tijd zijn in Peru flink wat oogsten verloren gegaan en al meer dan 25-duizend dieren gestorven. Ook is volgens officiële cijfers  één mens omgekomen door de kou, al spreken andere bronnen van meer doden. In tien regio’s is de noodtoestand uitgeroepen. “De mensen zijn niet voorbereid op deze barre omstandigheden”, zegt Carlos Chevarria van hulporganisatie Plan vanuit Cusco.

Kou Pweru

De extreme weersomstandigheden met gemiddelde temperaturen van 20 graden onder nul hoog in de bergen houden al ruim anderhalve week aan en het einde is nog niet in zicht. De noodtoestand geldt voorlopig voor 20 dagen.

“Boerenfamilies zijn hun oogst en voorraden kwijt, wegen zijn geblokkeerd door de sneeuw en de communicatie verloopt moeizaam”, zegt Plan-medewerker Chevarria. “Activiteiten van publieke instellingen liggen grotendeels stil. Om de gezondheid van kinderen te beschermen zijn de scholen gesloten.”

Onder de volgens overheidscijfers om precies te zijn 26.641 gestorven dieren zijn typische Andes-bewoners als lama’s en alpaca’s, maar ook koeien en schapen. Hulpverleners delen hooibalen en vitaminepreparaten uit om de beesten in leven proberen te houden.

Lama's Peru

Ook worden dekens uitgedeeld aan mensen om zich warm te houden. “Mensen zijn niet voorbereid op deze barre omstandigheden die hun gezondheid en levensonderhoud ernstig aantasten”, zegt Chevarria. In totaal hebben 83-duizend mensen last van de kou en sneeuw.

Het zuid-oostelijk van Peru gelegen buurland Bolivia en Paraguay zijn ook getroffen door de kou. In die landen zijn voor zover bekend vijf doden gevallen.