“Een agressieve daad!”, “Zuid-Amerika moet de VN-vergadering in New York boycotten” en “Willen ze de wereldvrede ondermijnen?” De linkse latino-leiders staan weer op de achterste benen nu de VS een regeringstoestel van Venezuela geweigerd zou hebben over Amerikaans grondgebied te vliegen. Dat ligt erg gevoelig na de kluchtvlucht van de Boliviaanse president Morales vanuit Europa deze zomer.

Maduro

President Nicolás Maduro wilde via het luchtruim boven Puerto Rico naar China vliegen, maar kreeg daar volgens zijn minister van Buitenlandse Zaken Jaua geen toestemming voor. “Een daad van agressie”, concludeerde de minister. “We veroordelen dit, net als alle andere agressie die deel uitmaakt van het Noord-Amerikaanse imperialisme tegenover onze Bolivariaanse republiek.”

VS ontkent weigering vliegtuig
Maar volgens de VS is er helemaal geen toegang tot het luchtruim geweigerd. Een Witte Huis-woordvoerder zegt dat Venezuela niet alle juiste papieren had en pas één dag van tevoren toestemming vroeg in plaats van de voorgeschreven drie dagen van tevoren. Daardoor kon er niet onmiddellijk na de aanvraag definitieve goedkeuring worden verleend.

“Ondanks dat de aanvraag niet correct was gedaan hebben de Amerikaanse autoriteiten samengewerkt met  Venezolaanse diplomaten de de ambassade van Venezuela om het probleem op te lossen. De VS heeft een buitengewone inspanning gedaan om binnen een paar uur toch toestemming te geven voor de vlucht.”

Alle registers open
Toch hebben de heetgebakerde latino-leiders alle registers al weer open getrokken. Zo dreigt president Morales van Bolivia dat bevriende Zuid-Amerikaanse landen de VN-vergadering in New York van volgende week gaan boycotten en vraagt de Ecuadoraanse minister Patiño zich af waarom de VS de vriendschap tussen volkeren en de wereldvrede ondermijnt.

President Maduro was eerder deze week al boos dat de VS voorwaarden verbond aan het visum voor één van zijn ministers die de VN-vergadering in New York wil bezoeken: “Amerika, jullie zijn niet de baas van de VN. De VN moet weg uit New York.”

IJskoude relatie tussen Venezuela en VS
De voorzichtige toenaderingspoging tussen Venezuela en de VS vlak na het overlijden van Hugo Chávez was al bruut afgebroken toen Maduro als eerste land ter wereld asiel aanbood aan Edward Snowden.

Met dit nieuwe relletje is enige hoop op betere politieke relaties verder weg dan ooit en dat terwijl het economisch noodlijdende Venezuela nog altijd meer dan de helft van alle olie exporteert naar de idealistische aartsvijand.

—————————————————————————————
Lees ook de volgende artikelen over de moeizame relatie tussen de VS en Zuid-Amerika:
Braziliaanse presidente Rousseff zegt staatsbezoek VS af vanwege spionage
Venezuela tart VS met asiel voor ‘dappere jongeman’ Snowden
President Correa wil nieuwe wereldorde
Boze latino-presidenten blazen stoom af
Nachtelijke klucht regeringstoestel Morales om Snowden
Achter elke boom een Amerikaanse vijand van de revolutie