De walgelijke actie van de Chileense verdediger Gonzalo Jara is het gesprek van de dag in Zuid-Amerika en niet de uiteindelijke 1-0 winst van het sterke Chili op Uruguay. Hij stak in de 61e minuut van de eerste kwartfinale van de Copa América duidelijk zichtbaar zijn vinger in de kont van tegenstander Cavani. Het ontging de scheidsrechter, maar CONMEBOL stelt nu een onderzoek in, zodat Jara mogelijk alsnog gestraft wordt.

Jara Cavani

De Uruguyaanse spits reageerde op de smerige provocatie met een nauwelijks waarneembaar duwtje en toen Jara zich daarop theatraal liet vallen kreeg Cavani rood. En vlak voor tijd werd zijn ploeggenoot Jorge Fucile ook nog eens uit het veld gestuurd. Tot woede van heel Uruguay

“Er is fotografisch en videobewijs van hoe hij geprovoceerd werd door Jara. Ik verwijs naar die beelden, dat is de waarheid van wat er vandaag gebeurd is”, zei bondscoach Oscar Tabárez na afloop. “Met tien man werd het voor ons erg moeilijk. Het was het kantelpunt in de wedstrijd.”

Bekijk de actie van Jara tegen Cavani hier:

Chili was overigens al de hele wedstrijd duidelijk sterker, maar wist pas de beslissende 1-0 te scoren in de 81e minuut, nadat Cavani met rood was weggestuurd. Door de nederlaag zit titelverdediger Uruguay voor het eerst sinds 1997 niet bij de laatste vier van de Copa América.

Chili lacht om incident
In Chili heerst vooral trots op het bereiken van de halve finale en wordt er gelachen om de actie van Jara. Zoals op dit plaatje waarop Jara zegt: “Cavani, kijk eens wat ik hier voor je heb!”

Jara

Of de voorpagina van de krant La Cuarta met als onderschrift “Vinger (duim) omhoog voor Chili!”

Cuarta

Of deze met Luis Suaréz die op de dag af precies een jaar geleden zijn Italiaanse tegenstander beet en daarom nog altijd geschorst is voor interlandvoetbal: “Met mij erbij was dit nooit gebeurd”

Suarez

Nieuwe onderbroek voor wedstrijden tegen Chili”
Nieuwe onderbroek