De niet al te realistische droom van het winnen van de Copa América is uit. Net als eerder in de groepswedstrijd tegen Peru begon Ecuador in de kwartfinale tegen de VS pas te voetballen bij een 2-0 achterstand. En dit keer was het te laat, zodat ‘La Tri’ niet voor het eerst sinds 1993 de laatste vier bereikte.

Vooraf zei aanvaller Jaime Ayoví nog dat het bereiken van de finale het doel was en ook alle voetbalfans die ik sprak voorspelden overwinningen voor Ecuador variërend van 1-0 tot 5-0. Maar dat Ecuador echt verder wilde komen bleek pas in de laatste 25 minuten toen uitschakeling nabij was. En gezien het matige spel in de groepsfase hoort ‘La Tri’ helaas ook echt niet tot de besten van Latijns-Amerika.

Dempsey

Tactisch schaakspel
De VS had in de eerste helft die zich ontpopte als tactische schaakspel de overhand. De 33-jarige uitblinker Clint Dempsey zorgde in de 22e minuut uit een kopbal voor de verdiende 1-0. Met volwassen spel kwam het thuisland voor rust nauwelijks in de problemen, maar creëerde ook weinig meer.

Aan het begin van de tweede helft pakte de beoogd sterspeler Antonio Valencia, die mij telkens weer tegenvalt, een ontzettend domme tweede gele kaart door van achteren de voorbij stormende Alejandro Bedoya een tik op de kuiten te geven. Tot geluk van Ecuador reageerde de Amerikaan Jermaine Jones zich in de hectiek die daarna ontstond af en kreeg daarvoor een wel erg makkelijk gegeven rode kaart.

Meeslepende tweede helft
Met tien tegen tien ontwikkelde zich een meeslepend schouwspel met mogelijkheden over en weer. In de 65e minuut leek de wedstrijd beslist toen Gyasi Zardes na zwak optreden in de verdediging op aangeven van Dempsey de 2-0 kon binnen tikken.

Maar toen liet Ecuador zien wel degelijk te kunnen voetballen. In de 75e minuut knalde de verder zeer matig spelende Arroyo er vanaf net buiten het strafschopgebied met alles wat hij in zich had uit een corner de 2-1 binnen.

Verloren

In het laatste kwartier leidde het gepassioneerde slotoffensief van Ecuador tot twee grote kopkansen voor Enner Valencia, maar hij benutte ze niet en daardoor neemt thuisland VS het nu in de halve finale op tegen de winnaar van het duel tussen grote favoriet Argentinië en het verrassende Venezuela.

Resterend programma kwartfinales
Colombia – Peru
Argentinië – Venezuela
Chili – Mexico