Na ruim drie-en-een-half jaar onderhandelen zijn de Colombiaanse regering en rebellenbeweging FARC een definitieve wapenstilstand overeengekomen. Die wordt gelijk morgen al ondertekend op Cuba in aanwezigheid van VN-baas Ban Ki-Moon.
Met deze wapenstilstand moet een einde komen aan het 52 jaar durende conflict dat aan zeker 220.000 mensen het leven heeft gekost. De ondertekening van het allesomvattende vredesakkoord volgt volgens president Santos binnen een maand, al wil de FARC zich niet binden aan een deadline.
De FARC moet nu de wapens inleveren en heeft garanties gekregen voor de eigen veiligheid. Na al die jaren van bloedige strijd zijn er namelijk genoeg mensen die wraak willen nemen nu ze ongewapend rond lopen.
Met het vijf-stappen-plan dat zorgvuldig is uitonderhandeld moet een duurzame vrede tot stand komen. Het meest bekritiseerde deel is de amnestie voor FARC-strijders. Ze moeten voor de waarheidscommissie hun verhaal vertellen en als ze niet schuldig zijn aan de allerzwaarste misdrijven krijgen ze geen straf.
De FARC werd begin jaren ’60 opgericht als idealistische marxistische beweging die opkwam voor kleine boeren in het ernstig ongelijke Colombia. Dat idealisme heeft altijd jonge mensen aangetrokken, zoals de Nederlandse Tanja Nijmeijer en ook ruim 11.000 minderjarigen in de laatste veertig jaar.
Maar de FARC ontwikkelde zich door de felle strijd met de regering én de rechtse paramilitairen steeds meer tot een criminele bende die zijn geld verdiende met drugshandel en ontvoeringen.
Mañana será un gran día! Trabajamos por una Colombia en paz, un sueño que comienza a ser realidad. #SíALaPaz pic.twitter.com/yk7RI4yjrB
— Juan Manuel Santos (@JuanManSantos) 22 juni 2016
//platform.twitter.com/widgets.js
Het vredesakkoord wordt waarschijnlijk in een referendum voorgelegd aan de Colombiaanse bevolking. Velen zijn sceptisch, maar een wapenstilstand is in ieder geval een enorme stap voorwaarts en waarschijnlijk willen de door het geweld murw gebeukte Colombianen het ondanks alle aarzelingen wel een kans geven.
Klik hier voor mijn bijdrage op BNR hierover.
Geef een reactie