Het volledig onder controle van de regering van Nicolas Maduro staande Hooggerechtshof heeft het Venezolaanse parlement van zijn taken ontheven. Dat is niks minder dan een staatsgreep door de regering en de oppositie noemt Maduro dan ook een dictator.

President Maduro op 15 januari 2017 samen met de rechters van het Hooggerechtshof
Het Hooggerechtshof zegt de taken van het parlement over te nemen omdat “het niet goed samenwerkt” en zich niet aan de regels zou houden. De oppositie heeft sinds de verkiezingen van december 2015 een ruime meerderheid in het parlement, maar slaagt er niet in het desatreuze beleid van Maduro bij te stellen omdat het Hooggerechtshof tot nu toe vrijwel elk besluit van het parlement heeft herroepen.
Het zeer sterk gepolariseerde Venezuela verkeert in een diepe sociale en economische crisis en met de beslissing van het Hooggerechtshof om het parlement buitenspel te zetten is weer een nieuwe stap gezet in het afschaffen van de democratie.
De Uruguayaanse voorzitter van de uit 34 landen bestaande Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) veroordeeelt de beslissing en spreekt van een coup van de regering: “Waarvoor we hadden gewaarschuwd is nu helaas gebeurd”.

OAS-voorzitter Luis Almagro vreest voor een dictatuur in Venezuela
In een schriftelijke verklaring stelt de OAS alles in het werk te stellen Venezuela tot de orde te roepen: “We moeten allemaal samenwerken om de democratie in Venezuela te herstellen. We hebben de verplichting ten opzichte van het Venezolaanse volk zonder verder uitstel. Om stil te blijven met een dictatuur in het vooruitzicht is het laagste wat je kan doen in de politiek.”
Peru heeft direct al zijn ambassadeur teruggetrokken uit Caracas.
Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is uitermate kritisch over het optreden van het Hooggerechtshof: “De Verenigde Staten veroordelen de beslissing van 29 maart van het hooggerechtshof van Venezuela om zichzelf de bevoegdheden toe te eigenen van het parlement dat democratisch verkozen is”, staat in een persverklaring.
De regering van Maduro ziet in alle kritiek uit het buitenland een ‘rechts regionaal pact’. Minister Delcy Rodriguez van Buitenlandse Zaken hekelt vooral Peru: “We veroordelen de brutale steun van de Peruaanse regering aan de gewelddadige en extremistische sector in Venezuela.”
De regeringstermijn van voormalig buschauffeur Nicolás Maduro die in 2013 de overleden Hugo Chavez opvolgde duurt tot januari 2019. Maar de roep om zijn aftreden wordt almaar sterker, te hopen is dat deze staatsgreep door zijn regering niet uitdraait op het gewelddadig in de kop drukken van de nu ongetwijfeld massaal uitbrekende protesten of nog erger, een burgeroorlog.
Venezuela heeft na historische protestdag twee presidenten | Arjan Meesterburrie
jan 23, 2019 @ 16:12:34