nd december 2015President Nicolás Maduro van Venezuela probeert zijn omstreden grondwetgevende vergadering aan de man te brengen met een eigen versie van de megahit ‘Despacito’. De aangepaste tekst begint met ‘voor de eenheid en vrede in ons land’.

Maar die eenheid en vrede zijn ver te zoeken in Venezuela. Bij protesten tegen Maduro en zijn regering zijn de afgelopen maanden honderd doden gevallen.

In de eigen tekst op ‘Despacito’ wordt de grondwetgevende vergadering waar Maduro zondag verkiezingen voor wil houden warm aangeprezen. Maar met die ‘Constituyente’ die tot een nieuwe grondwet moet leiden zet Maduro het parlement buitenspel.

In het parlement heeft de oppositie sinds de verkiezingen van eind 2015 een ruime meerderheid, maar Maduro heeft zich via het Hooggerechtshof en door te regeren per decreet weinig aangetrokken van de mening van het parlement.

De Puertoricaanse zanger Luis Fonsi van ‘Despacito’ is boos dat zijn liedje als propaganda wordt gebruikt voor de omstreden wetgevende vergadering. Volgens Fonsi is hem niks gevraagd en heeft hij zeker nooit toestemming gegeven.

“Mijn muziek is voor iedereen die ernaar wil luisteren en ervan wil genieten, niet om propaganda mee te bedrijven en het volk te manipuleren dat schreeuwt om vrijheid en een betere toekomst”