De Amerikaanse president Donald Trump ziet militair ingrijpen in het naar een dictatuur afglijdende Venezuela als een optie: “Venezuela is niet ver weg. De mensen lijden en zijn aan het doodgaan. We hebben veel opties voor Venezuela waaronder een mogelijk militaire optie, mocht dat nodig zijn.” Dat is koren op de molen voor de Venezolaanse president Nicolás Maduro.

Maduro kan nu helemaal los met zijn beschuldigingen aan het adres van aartsvijand VS over imperialisme. Dat doet hij toch te pas en te onpas, maar nu heeft Trump hem daar ook echt munitie voor gegeven. En Maduro kan onder het mom van oorlogsdreiging nog meer dictatoriale maatregelen nemen en de oppositie beschuldigen van verraad als die daartegen in het geweer komen.

Human Rights Watch-directeur José Miguel Vivanco voor het Amerikaanse continent zegt dat ‘niemand sinds Chavéz hem heeft aangwezen als zijn opvolger zo’n groot cadeau heeft gegeven aan Maduro dan Trump nu met zijn stommiteiten.’

Maduro kan Trump nu als gemeenschappelijke vijand van het Venezolaanse volk aanwijzen om de aandacht af te leiden van zijn falende beleid en zijn harde optreden tegen demonstraties van de oppositie. Daarbij zijn de afgelopen maanden zo’n 130 doden gevallen.

Pentagon en Witte Huis nuanceren uitspraken Trump

Volgens het Witte Huis heeft Maduro na de uitspraken van Trump gevraagd om een telefoongesprek met de Amerikaanse president, maar wordt dat geweigerd:

“Sinds zijn aantreden heeft president Trump Maduro gevraagd de Venezolaanse grondwet te respecteren, vrije en eerlijke verkiezingen te houden, politieke gevangenen vrij te laten, te stoppen met het schenden van mensenrechten en het te stoppen met het onderdrukken van het geweldige volk in Venezuela […] President Trump zal met plezier in gesprek gaan met de leider van Venezuela zodra de democratie in het land is hersteld.”

Het Pentagon heeft zich heel diplomatiek gedistantieerd van de opmerkingen van Trump over mogelijk militair ingrijpen door te stellen dat ze geen enkele opdracht vanuit het Witte Huis hebben gekregen ten aanzien van Venezuela.

Felle reacties

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Vladimir Padrino noemt de bedreigingen van Trump ‘een daad van gekte’ en minister van Communicatie Ernesto Villegas spreekt van ‘een ongehoorde bedreiging van de nationale soevereiniteit’.

Maduro zelf heeft nog niet officieel gereageerd, al is hij (of zijn pr-medewerker) wel allerlei boze berichten over de opmerkingen van Trump aan het retweeten. Voor deze zaterdag is een officiele verklaring van de Venezolaanse regering over de ‘imperialistische taal’ vanuit de VS aangekondigd.

Elders in Latijns-Amerika wordt ook al fel gereageerd op Trump. Zo stelt de Mexicaanse oud-president Vicente Fox dat ‘alleen een imbeciel oorlog wil met een buurland’ en dat de mond van Trump ‘sneller is dan zijn hersens’:

De Venezolaanse propagandanieuwszender Telesur wijst Trump er via deze tweet fijntjes op dat hij zich met zijn eigen land moet bemoeien en niet met de rest van de wereld: