Waar in Nederland voor het kappen van een klein strookje bos langs de A27 onmiddellijk een actiegroep wordt opgericht, is in het Braziliaanse Amazone-gebied de laatste maanden vrijwel geruisloos opnieuw voor 1206 vierkante kilometer aan oerwoud verdwenen. Dat stelt natuurorganisatie Imazon na het bestuderen van satellietfoto’s. Het sinds augustus verdwenen stuk jungle is bijna net zo groot als de hele provincie Utrecht.

Opvallend aan de almaar verdere ontginning van de ‘longen van de aarde’ is dat de toenmalige militaire regering van Brazilië het vanaf de jaren ’60 van de vorige eeuw een aantal decennia heel actief heeft gestimuleerd. Toen kregen arme mensen zonder land flinke subsidies en goedkope leningen om zich in het Amazone-gebied te vestigen en dus ook oerwoud te vernietigen.

Image

Nu is het nog steeds een voortdurend gevecht tussen economische belangen van de arme lokale bevolking én van de regering en algemenere belangen als de mondiale rem op opwarming van de aarde en natuurlijk het in stand houden van al die unieke flora en fauna.

Dat er nu weer zo’n groot natuurgebied is plat gekapt komt niet alleen door kleine boeren die nieuwe landbouwgrond nodig hebben, maar ook door publieke projecten zoals de aanleg van vijf waterkrachtcentrales en nieuwe wegen. Hard nodig voor de enorme ontwikkeling die de Braziliaanse economie doormaakt.

“Kappen nou in dat oerwoud!”, stellen veel natuurbeschermers en de Seth Gaaikema-achtigen onder ons. Maar de meeste Braziliaanse politici en de lokale bevolking interpreteren dat dus net even anders.