Kredietbeoordelaar S&P heeft de rating van Chili verhoogd naar AA-, de hoogste status van alle landen in Latijns-Amerika. Dat hebben de Chilenen te danken aan de succesvolle belastinghervormingen en overheidsinvesteringen tegen de wereldwijde crisis in. Met de verhoogde kredietstatus komt Chili op gelijke hoogte met erkende economieën als Japan, Taiwan en Nieuw-Zeeland.

De verwachting is dat de Chileense economie ondanks de mondiale crisis ook volgend jaar nog met zo’n 5% groeit. En het smalle uitgerekte land heeft al jaren van nog hogere groei achter de rug. Dat zijn cijfers waar Europa de vingers bij kan aflikken. Maar wat is nu het geheim van groeiwonder Chili?

Chili

Opheffen handelsbarrières
Ten opzichte van andere Latijns-Amerikaanse landen zit de grote groei ‘m vooral in het exploderen van de buitenlandse handel. Chili heeft vrijwel alle handelsbarrières opgeheven. Zo zijn er vrijhandelsverdragen met de VS, EU en de belangrijkste Aziatische grootmachten. Daardoor heeft Chili sinds 2000 een enorme ontwikkeling door kunnen maken.

Je moet dan natuurlijk nog wel wat te verkopen hebben en dat is zeker het geval in Chili. Zo is het koper uit de Chileense mijnen goed voor ongeveer 1/3 van de wereldmarkt. En wie kent niet de Chileense wijnen? Ook is Chili exporteur nummer één van zalm. Verder zijn zilver, goud en allerlei soorten groente en fruit belangrijke exportproducten.

Investeren en niet bezuinigen
Maar dat verklaart nog niet waarom Chili nu zo weinig last heeft van de mondiale crisis. Dat komt volgens S&P vooral omdat de regering nu juist niet bezuinigt, maar blijft investeren. Bijvoorbeeld grootschalig in onderwijs, zoals D66 ook graag in Nederland zou zien.

Daarnaast heeft Chili grootschalige belastinghervormingen doorgevoerd, zonder dat de schatkist daaronder lijdt. En dat wekt voorlopig vertrouwen voor de korte én lange termijn. Niet alleen bij S&P, maar ook bij grote investeerders. Toch waarschuwen economen ook voor de risico’s van de afhankelijkheid van de koperprijzen en de beperkte binnenlandse vraag.

Potentieel Latijns-Amerika
Chili is niet het enige Latijns-Amerikaanse land dat kan bogen op goeie groeicijfers, ondanks alle ongelijkheid die er heerst in deze regio. Nederland zou daarom nog wel eens spijt kunnen krijgen van het sluiten van allerlei ambassades op het continent, zoals bijvoorbeeld hier in Ecuador. Door alleen maar hijgerig achter Brazilië aanhollen met allerlei handelsmissies laat het kabinet een enorm groeipotentieel links liggen.