Duizenden kinderen in de meest prachtige kleren trekken jaarlijks op 24 december in een processie door het centrum van Cuenca. Onder toeziend oog van een horde toeristen komen ze voorbij op vrachtwagens, auto’s, paarden en ezels volgehangen met eten en drinken. Dat alles als achter een beeldje van de baby Jezus aan dat over de hele wereld heeft gereisd.

Deze zogeheten ‘Pase del Niño Viajero’ is sinds het begin van de 19e eeuw een groot volks festijn in de Ecuadoraanse stad Cuenca. Er doen vooral boerenfamilies uit de wijde omgeving aan mee en het is echt een mix van het katholicisme en oudere lokale tradities. De kostuums die de kinderen dragen zijn van inheemse culturen in Ecuador zelf, maar ook uit allerlei andere Latijns-Amerikaanse landen en Spanje.

Image

De processie voor de vredelievende Jezus van vandaag is georganiseerd door militairen van een kazerne van de even verderop gelegen vallei Tarqui. Het beeldje van Jezus dat voorop gaat in de processie is vanaf 1823 door verschillende priesters meegenomen op verre reizen door een groot deel van de katholieke wereld. Vandaar ook al die vrachtwagens, auto’s en lastdieren en de traditionele kleding uit andere landen.

De processie van vandaag is de grootste, maar in de weken voor en na kerst vinden ook vele kleinere processies plaats georganiseerd door buurten, boerengemeenschappen of families. Sommige zien er heel lullig uit en andere zijn in al hun puurheid misschien wel mooier dan de grote officiële ‘Pase del Niño’.

Na afloop van de urenlang durende optocht eten alle deelnemers de meegebrachte lekkernijen gezamenlijk op in de buitenlucht. En dat gaat met grotere hompen vlees dan de stukjes die je in Nederland bij je schoonouders op het gourmetstel mag leggen.