Niks nullijn en loonmatiging hier in Ecuador. Na stevige onderhandelingen gaat het minimumloon met bijna 9% omhoog. Een stijging waar de FNV alleen maar van kan dromen. Grote kanttekening voor iedereen die nu gelijk jaloers wordt: het basisloon komt daarmee op 318 dollar.

Van dat bedrag kun je ook in Ecuador als gezin nauwelijks leven. Hoewel huizen, benzine en lokaal eten vele malen goedkoper zijn dan in Europa, stelt het Ecuadoraanse NIBUD dat er tenminste $ 600 per maand nodig is om een familie enigszins te kunnen onderhouden. En dan kan je allerlei franje nog steeds vergeten, want een beetje internet-abonnement kost bijvoorbeeld ook al gauw 40 dollar per maand.

Dat betekent dat zowel mannen als vrouwen hier in de regel full-time werken. Van simpel werk als afwassen en groente snijden of een taxi besturen tot succesvol ondernemen of de populaire kantoorbaan bij een bank. En anders is het zzp’en op z’n Zuid-Amerikaans geblazen en dat betekent handelen of je diensten aanbieden op wat voor een manier dan ook. Cuenca lijkt daardoor wel één grote markt, want overal heb je kleine winkeltjes en bedrijfjes. En hoe armoedig het er soms ook uitziet: er wordt gewerkt en dus ook geld verdiend.

Image

Maar ook na de loonsverhoging van $ 292 naar $ 318 blijft Ecuador onderaan het lijstje van Latijns-Amerikaanse landen bungelen. Want dit waren in 2012 de minimumlonen op het continent:

1) Argentinië     $ 617
2) Venezuela     $ 476
3) Paraguay       $ 410
4) Chili               $ 408
5) Uruguay         $ 360
6) Brazilie           $ 338
7) Colombia        $ 330
8) Ecuador          $ 292
9) Peru                $ 287

Bron: Deloitte/El Comercio

Met dit lijstje in de hand kan de oppositie zittend president Correa in ieder geval verwijten dat zijn ‘socialistische revolutie’ Ecuador nog steeds niet op het inkomensniveau heeft gebracht van de omringende landen. Maar of populistisch rechts dat wel voor elkaar kan krijgen is de grote vraag. In februari zijn de presidentsverkiezingen, maar vooralsnog moet de simpele werknemer het in het komende jaar zien te rooien met 318 dollar per maand.