De beste wensen krijgen in Ecuador een stevig bijgelovig zetje in de rug. Zo trekken hele families allemaal een gele onderbroek aan om een ‘voorspoedig’ nieuw jaar af te dwingen. Maar ook rondrennen met koffers, het verbranden van poppen en daarna als wenende weduwe bedelen om geld, zijn opvallende tradities rond de jaarwisseling.

De kleur geel staat voor geluk en dat is de reden dat veel mannen, vrouwen én kinderen allemaal een gele onderbroek aanhebben met Oud&Nieuw. En dat geluk bestaat dan vooral ook uit financiële voorspoed. In Zuid-Europese landen als Spanje en Italië kennen ze dezelfde traditie, maar dan met rood ondergoed. De kleur van de liefde.

Popverbranding
Maar de belangrijkste gewoonte in Ecuador is het verbranden van een pop, die symbool staat voor het oude jaar. Die worden dan ook massaal verkocht op straat, ook bij mij om de hoek.

Image

In de de dagen voor Oud&Nieuw worden er al heel veel poppen verbrand om de slechte energie van het oude jaar te verdrijven of juist iets goeds te verbranden dat mee kan naar het nieuwe jaar. Op het werk met collega’s, in de straat met buren of met je vrienden.

Wenende weduwe
De in de meeste gevallen mannelijke pop sterft in het vuur en dan blijft er natuurlijk een weduwe achter. De traditie is dat een man zich dan in vrouwelijk zwart hult en als hysterisch huilende weduwe de straat opgaat.

Je ziet op oudjaarsdag overal in de stad als vrouw verklede mannen bedelen om een beetje geld of zelfs flirten met mannen om toch weer snel een nieuwe relatie te krijgen. En dat in een homofoob land als Ecuador.

Assange verbranden
Soms stellen de poppen ook daadwerkelijk mensen voor uit de actualiteit. Die zijn meestal prachtig gemaakt en voordat daar de fik in gaat worden er de nodige grappen over gemaakt. Op papier en vaak ook op rijm.

Zo zag ik de balkonscène van Julian Assange van vorige week in de Ecuadoraanse ambassade in Londen gepersifleerd als “Don’t cry for me Ecuador” met enorme poppen van Assange zelf en president Rafaël Correa. Daarmee is deze vorm van popverbranding eigenlijk een soort mix tussen carnaval en Sinterklaas bij ons.

Koffers en druiven
Een aantal andere bijzondere gebruiken die je hier vaak ziet is overgenomen uit Spanje. Bijvoorbeeld dat je met koffers in je handen rondjes gaat rennen door de buurt. Mensen die dat doen hopen een mooie reis te gaan maken in het nieuwe jaar. Ook eten veel mensen om klokslag 12 uur twaalf druiven en doen bij elke druif een wens.

En terwijl ik dit schrijf, komt er ook weer een ‘Pase del Niño‘ door de straat. Want die processies ter ere van de kleine Jezus blijven gewoon doorgaan tot 6 januari.

Nieuwjaarsduik
Ik zal in elk geval op 1 januari een Nederlandse traditie introduceren: De Nieuwjaarsduik. Maar dan niet bibberend van de kou tussen allemaal witte kippenvellijven bij Scheveningen met een oranje muts op. Nee, gewoon lekker bij 30 graden in het zwembad van ons vakantiehuis tussen allemaal mooie vrouwen met een koffiebruine huid en gele onderbroek!