Binnen 48 uur dood? Stabiel? Kunstmatig in coma? Bij bewustzijn en informerend naar de politieke situatie? De berichten over de gezondheidstoestand van Hugo Chávez vliegen je hier de laatste dagen om de oren. Maar een betrouwbaar medisch bulletin is er niet.

Eén ding is zeker: de president van Venezuela heeft een zware operatie achter de rug en heeft veel last van de naweeën. Het Spaanse ABC meldde op nieuwjaarsdag dat Chávez kunstmatig in coma wordt gehouden en een dag eerder kwam een Argentijns radiostation met het bericht dat ‘El Comandante’ binnen 48 uur zou sterven.

Image

Geruchten schuld van rechts
Maar het overlijdensbericht is nog niet binnen en vice-president Maduro ontkende gisteren met klem dat de grote leider in coma ligt. Sterker nog: hij is volgens zijn rechterhand bij bewustzijn en heeft geïnformeerd naar de economische en politieke situatie in Venezuela.

Alle geruchten over de slechte gezondheidstoestand zijn volgens Maduro smerige spelletjes van de oppositie en de rechtse pers. De vice-president vliegt vandaag weer terug van Cuba naar Venezuela en dat duidt er op dat Chávez in elk geval niet in onmiddellijk levensgevaar verkeert.

Afleggen eed
Maar 10 januari komt wel steeds dichterbij en dat is de dag dat Hugo Chávez beëdigd moet worden voor zijn nieuwe regeringstermijn. Het lijkt uitgesloten dat hij dan fit in Caracas kan verschijnen. Volgens de grondwet moeten er binnen 30 dagen nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven als hij afwezig is.

Daar zijn nog allerlei trucs op te verzinnen als de politieke wil er is. En die is er ongetwijfeld. Bijvoorbeeld uitstel van de beëdiging of het vanaf zijn ziekenhuisbed op Cuba doen. Want nergens staat zwart op wit dat de eed in Venezuela zelf moet worden afgelegd.

Maar al met al zal dat uitstel alleen maar bedoeld zijn om beoogd opvolger Nicolas Maduro aan macht en invloed te laten winnen. Want het lijkt uitgesloten dat we Hugo Chávez ooit nog terug zien als krachtig socialistisch leider die en passant Westerse leiders vergelijkt met de duivel (Bush), met Hitler (Merkel en Blair) of uitscheldt voor fascisten (de rest van de kapitalistische wereldleiders).

Meer nieuws over Chávez
Beluister hier mijn bijdrage over Hugo Chávez op BNR Nieuwsradio op 2 januari.
Lees hier mijn eerdere bijdrage op dit blog over Chávez.