President Rafael Correa van Ecuador stelt dat de oplossing voor het doorbreken van de patstelling rond Wikileaks-oprichter Julian Assange ‘in handen is van Europa’. Volgens Correa heeft Ecuador ‘alles gedaan wat we moesten doen’.

Assange verblijft al ruim een half jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Ecuador wil hem politiek asiel verlenen, maar hij kan geen kant op want de Britse politie zal Assange direct arresteren als hij de ambassade verlaat. Er ligt namelijk een uitleveringsverzoek van Zweden, daar wordt hij verdacht van seksueel misbruik.

Rafael Correa

Wat Correa betreft kan Assange worden overgebracht naar de Ecuadoraanse ambassade in Zweden, zodat hij daar verhoord kan worden. Dat kan dan plaatsvinden onder bescherming van Ecuador.

Groot-Brittanië gaat voorlopig niet in op dat idee, want de Britten hebben er niks bij te winnen en laten zich liever niet voor gek zetten door het nietige Ecuador. Bovendien hebben ze alle geduld van de wereld. Ze moeten hooguit wat agenten om de ambassade heen hebben staan, maar verder zal het de Britten een zorg zijn dat Assange een beetje zit te verpieteren tussen vier muren.

Beluister ook mijn bijdrage hierover op BNR Nieuwsradio in de uitzending van vrijdag 28 december bij Mark Beekhuis.