Terwijl de chaos in het bevriende Venezuela compleet is, zoekt president Correa van Ecuador in Berlijn naar Duitse investeerders. Hij is daar vandaag met alle egards en militaire eer ontvangen door bondskanselier Merkel. Correa verkoopt Ecuador in Duitsland als ‘politiek stabiel’ en ‘modern links’.

“We zijn bezig met een links project, maar het is een modern links project. Wij zijn ons bewust van de positie van de particuliere onderneming en de rol die de staat daarbij heeft”, stelt Correa.

Merkel Correa 2

De president probeert daarmee de angst weg te nemen voor nationalisaties van buitenlandse bedrijven zoals in Venezuela en Bolivia regelmatig gebeurt.

Toerisme en duurzame energie
Merkel zei op een gezamenlijke persconferentie dat ze “goede groeimogelijkheden ziet voor Duitse investeringen in toerisme en duurzame energie in Ecuador”.

Volgens Correa blijven de technologische ontwikkelingen in Ecuador vaak achter bij de politieke wil en daarom kan hij de hoogwaardige kennis uit Duitsland goed gebruiken. Bijvoorbeeld bij het bouwen van nog meer waterkrachtcentrales, waarbij nu vooral met China wordt samengewerkt.

Correa waarschuwt wel dat investeringen bij moeten dragen aan de verdere verbetering van het leven van de Ecuadoranen, daarmee ongetwijfeld doelend op heronderhandelingen over lucratieve oliecontracten.

Ecuador heeft moderne technologie nodig om moeilijk te winnen olie op te kunnen pompen, maar dat betekent niet dat de lokale bevolking net als in het verleden uitgebuit kan worden en de natuur vernietigd.

Politieke rust
Na zijn ruime verkiezingsoverwinning in februari is de politieke rust die Correa beschrijft ook inderdaad teruggekeerd in Ecuador, hoe zeer de oppositie hem tijdens de campagne ook bestreden heeft.

Volgens een vandaag gepubliceerde Mexicaanse peiling is Rafael Correa zelfs de populairste leider van het hele Amerikaanse continent.

Merkel steunt verzoek vrijhandelscontract met EU
Uiteindelijk is het doel om handelsbarrières met de hele Europese Unie, zoals buurlanden Peru en Colombia al wel hebben geregeld in vrijhandelscontracten. De in België gestudeerde Correa weet heel goed ‘dat de kortste weg naar Brussel via Berlijn loopt’.

Image

Merkel liet weten dat ze de wens van Ecuador zal steunen: “Ecuador heeft nogmaals duidelijk gemaakt dat het grote interesse heeft in deelname aan de groep van landen van deze vrijhandelsovereenkomst. Ik heb van mijn kant gezegd dat ik met de Europese Commissie zal spreken om zo mogelijk een impuls te geven aan de onderhandelingen.”

Ecuador exporteert voor honderden miljoenen euro’s aan bananen, bloemen, vis en koffie naar Europa, maar daar zitten nu nog forse heffingen op. Daardoor dreigt het de concurrentieslag met collega-bananenrepubliek Colombia te verliezen.

Modern links Ecuador versus radicalisering Venezuela
Al met al pakt Correa het dezer dagen verstandiger aan dan de polariserende Nicolás Maduro in Venezuela. Daar waar Maduro zegt de revolutie te gaan radicaliseren als het geweld aanhoudt en de VS beschuldigt een staatsgreep te willen plegen, is het ‘moderne links’ van Correa bezig keiharde handelscontracten te sluiten waar de hele Ecuadoraanse bevolking van zal profiteren.