“Ecuador betreedt vandaag de historie van de ruimtevaart”, schrijven de kranten vol trots. Voor het eerst wordt een eigen nationale satelliet gelanceerd, de Pegaso. Het ding meet 10 bij 10 centimeter en is in februari in Nederland getest. Donderdagavond laat wordt de Pegaso vanuit het bevriende China de ruimte in geschoten.

President Rafael Correa: “Het is de eerste nano-satelliet ter wereld die live-beelden vanuit de ruimte zal uitzenden.” Die beelden worden overal in Ecuador op scholen vertoond om jongeren te interesseren voor het heelal.

Pegaso

De lancering van de satelliet wordt vanavond ook rechtstreeks uitgezonden op alle radio-en televisiekanalen in een ‘cadena nacional’. Alle nationale omroepen zijn tussen 22.30 en 23.30 uur verplicht de beelden uit te zenden.

Educatie en imponeren
Het Pegaso-project heeft dan ook vooral een educatief karakter: “Dit is onze manier om een nieuwe generatie ingenieurs en wetenschappers aan te moedigen op het gebied van de ruimtevaart”, zegt Ronnie Nader, de baas van het Ecuadoraanse Ruimtevaart Agentschap EXA. 

Het project moet ook aan de internationale ruimtevaart-industrie bewijzen dat Ecuador tot technologische hoogstandjes in staat is. In augustus wordt vanuit Rusland een tweede satelliet gelanceerd.

Satellieten getest in Nederland
Afgelopen februari reisde een delegatie van de EXA en de Ecuadoraanse overheid naar ISIS in Delft om de satellieten te laten testen. Daar werden zowel de Pegaso als de Krysaor, die later wordt gelanceerd, helemaal in orde bevonden.

De EXA investeert ruim 60-duizend dollar in het project en de Ecuadoraanse staat met 540-duizend euro bijna het tienvoudige. Misschien peanuts voor echte ruimtevaartlanden, maar Ecuador is een land waar nog altijd bijna een derde van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

Vanavond om 23.13 uur Ecuadoraanse tijd (vrijdagochtend 06.13 uur Nederlandse tijd) wordt de Pegaso gelanceerd. Voor de echte liefhebbers is dat op deze website te volgen. Na de lancering duurt het 12 tot 48 uur voordat er contact kan worden gemaakt met de satelliet.

——————————————————————————————————————–

Bronnen: El Telégrafo, El Comercio, TeleSur en http://www.pegaso.exa.ec