“De Pegaso is een kind van heel Ecuador, laten we bidden dat er niks is gebeurd”. Ecuador wordt wakker met grote zorgen om de vorige maand vol trots gelanceerde nano-satelliet Pegaso. Vannacht is ‘ie in botsing gekomen met de resten van een Russische raket.
Gistermiddag ging er een schok door Ecuador toen projectleider Ronnie Nader op Twitter aankondigde dat de Pegaso wel eens zou kunnen gaan botsen met Russisch ruimtepuin. Vannacht om 00:38 uur Ecuadoraanse tijd heeft de botsing plaatsgevonden ergens in de ruimte boven Madagaskar, maar de gevolgen zijn nog niet duidelijk.
Geen frontale botsing
Voor zover nu duidelijk is er in elk geval geen frontale botsing geweest van de eerste Ecuadoraanse satelliet ooit, maar wel een zijdelingse. Uit metingen blijkt volgens het Ecuadoraanse ruimteagentschap EXA dat de Pegaso in elk geval nog in de ruimte is.
“De Pegaso zou beschadigd kunnen zijn of zonder enige vorm van controle aan het rondtollen zijn, maar omdat hij nog steeds in de ruimte is hebben we hoop”, liet Nader vanmorgen weten.
Donderdagmiddag is de eerste kans voor het bezorgde EXA-team om direct contact te krijgen met de Pegaso. Tot die tijd blijft het heel spannend.
Twitter explodeert: Pegaso, je kan het!
Op Twitter wordt volop meegeleefd met het lot van de Pegaso, geheel in bijpassende gepassioneerde latino-stijl:
@dariojavichofr: “De Pegaso is als een zoon van heel Ecuador. Het voelt echt alsof hij van ons is, van onszelf”
@anahiestefa: “14 miljoen Ecuadoranen met één hart: PEGASO! JA, JE KAN HET”
@Anglolainez: “Laten we ons inspannen om Ecuador en heel Latijns Amerika te verenigen voor de Pegaso, die een kleine én een grote stap is in onze geschiedenis.”
@davito78: “Alles zal goed komen. Hoeveel satellieten in de wereld hebben 14 miljoen fans?. Mission accomplished!”
@pableins77: “Zelfs de hemel boven Quito huilt om wat zou kunnen zijn gebeurd met de Pegaso, maar laten we hopen dat er niks is gebeurd”
Nationale trots
De Pegaso is voor Ecuador een belangrijk symbool voor de ontwikkeling die het land doormaakt. De lancering van de mini-satelliet die niet meer dan 10 bij 10 centimeter groot is moest nieuwe generaties inspireren.
Gezien al het enthousiasme en medeleven zit het met die inspiratie wel goed, of de Pegaso nu neerstort of niet na de botsing met het ruimtepuin van de vermaledijde Russen.
——————————————————————————-
Lees hier meer over de Pegaso: Ecuador lanceert vol trots eigen satelliet
Geef een reactie