Geen Braziliaanse taferelen in Ecuador, want president Rafael Correa is populairder dan ooit. Maar liefst 86% van de bevolking beoordeelt hem op dit moment als goed of zeer goed. “Ik denk dat president Correa onvervangbaar is”, zegt zijn spindoctor Vinicio Alvarado Espinel, die vandaag wordt benoemd als minister van Toerisme.  

“De beste communicatie-strategie is het hebben van een goed product. En de president is een geweldig product”, stelt Espinel in de regeringsgezinde krant El Telégrafo. 

Image

Rafael Correa is vorige maand formeel aan zijn laatste regeringstermijn is begonnen met voor hem als inzet zijn ‘Revolutie van de Burgers’ onomkeerbaar te maken.

Ontwikkeling van Ecuador
De in de VS en België opgeleide econoom Correa won de verkiezingen in februari met een overweldigende meerderheid van 57% van de stemmen tegen 22% voor de nummer twee Guillermo Lasso.

Mede dankzij de hoge olieprijzen heeft sinds hij zes jaar geleden aantrad onderwijs en gezondheidszorg fors verbeterd en gratis toegankelijk gemaakt, de armoede teruggedrongen en prachtige wegen aangelegd.

Hij geeft zelf grif toe dat er nog heel veel te verbeteren valt in Ecuador. Om alle sociale en infrastructurele projecten te kunnen blijven financieren is diversifiëring van de economie absolute topprioriteit voor zijn regering.

Zo zijn met hulp van buitenlandse investeerders bijvoorbeeld vijf grote mijnbouwprojecten gestart om het rijk aanwezige goud, zilver, koper en andere grondstoffen uit de bodem te halen.

Kritiek op mediawet
Bij de rechtse Ecuadoraanse pers stuit zijn hervorming van het medialandschap op veel kritiek, maar de eigenaren van de kranten en TV-stations die het hardst schreeuwen zijn dan ook bankiers en zakenlieden die onder Correa hun eeuwenlange bevoorrechte positie in de Ecuadoraanse samenleving aangetast hebben zien worden.

Image

Hoe de wet uitpakt valt nog te bezien, maar dat smaad en laster net als in Nederland nu kunnen worden aangepakt in Ecuador is zeker niet per definitie een inperking van de persvrijheid. Correa hoeft nu tenminste geen kranten meer door te scheuren zoals op bovenstaande foto.

Opvolger klaarstomen
Nu zijn populariteit nauwelijks grenzen meer kent ligt persoonsverheerlijking op de loer en is het aan hem en zijn partij Allianza PAIS om de komende jaren een goede opvolger klaar te stomen. “Het zou echt een grote mislukking zijn als we geen goede opvolger kunnen vinden”, zei Correa onlangs in een interview.

De drie meest voor de hand liggende kandidaten zijn zijn huidige vice-president Jorge Glas, parlementsvoorzitter Gabriela Rivadeneira en minister Patiño van Buitenlandse Zaken. Maar Correa noemt zelf nog geen namen, daar is het misschien ook wel te vroeg voor.

Onvervangbaar
Zijn communicatie-strateeg Espinel lijkt het in elk geval somber in te zien getuige zijn uitspraken vandaag in El Telégrafo: “Het is misschien moeilijk wat ik nu ga zeggen, maar Correa is onvervangbaar en zijn succes is waarschijnlijk niet te herhalen. Maar iemand moet straks zijn plek innemen…”

Eerst de komende vier jaar maar eens kijken of de populariteit en de macht Correa niet naar zijn hoofd stijgen. Hoe hij de nieuwe mediawet gaat gebruiken is daar een mooie testcase voor.