“Ik heb besloten het initiatief te steunen om oneindige herverkiezingen mogelijk te maken”. President Rafael Correa van Ecuador gaat aan de grondwet morrelen om aan de macht te kunnen blijven. En dat terwijl hij altijd heeft beloofd dat niet te doen en daarin anders te zijn dan politieke zielverwanten als Hugo Chávez, Evo Morales en de Castro-brothers.

“Ik vraag ons blok van parlementariërs de Grondwet van de Republiek aan te passen om oneindige herverkiezing mogelijk te maken voor alle posten bij volksverkiezingen zodat het Ecuadoraanse volk in alle vrijheid kan kiezen over de voortzetting of de vervanging van hun leiders”, zei Correa zaterdag onder luid gejuich van de meerderheid van het parlement (zie onderstaande video).

Rafael Correa is al sinds januari 2007 aan de macht en na zijn verpletterende overwinning bij de presidentsverkiezingen vorig jaar beloofde hij nog aan zijn laatste termijn te beginnen. Maar nu is hij fundamenteel van gedachten veranderd: “Ik was altijd tegen oneindige herverkiezingen, maar na diep nadenken heb ik bedacht dat je soms voor het minste kwaad moet kiezen omdat ik geloof in de stabiliteit van de instituten.”

Als de grondwet wordt gewijzigd zal hij zich in 2017 ongetwijfeld opnieuw kandidaat stellen al zegt Correa zelf dat zijn partij Allianza País dat moet beslissen. Volgens de president is het nodig dat hij aan de macht blijft, omdat hij zijn Revolutie van de Burgers moet verdedigen tegen rechts en het neoliberalisme: “Zekere media, lokale overheden en het nationale en internationale rechts bereiden een fluwelen staatsgreep voor, zoals nu gaande is in Venezuela.”

Correa in parlement

Het voordeel van de twijfel dat ik de intelligente Correa altijd heb gegeven, slaat hiermee toch definitief om in het nadeel van de twijfel. Hij is nog lang niet te vergelijken met dictatoriale trekjes vertonende leiders als Hugo Chávez of de gebroeders Castro, maar ontwikkelt zich nu wel in die gevaarlijke richting.

“Ik geloof in de macht van de liefde, niet in de liefde voor de macht”, nam Correa gisteren alvast een voorschot op de storm van nationale en internationale kritiek die ongetwijfeld losbarst. Maar het is moeilijk hem daarin nog te geloven nu tien jaar aan de macht niet voldoende blijkt te zijn.