“We moeten de kunst leren om ondanks onze verschillen op een beschaafde manier samen te leven.” Dat zei de hoogbejaarde Cubaanse president Raúl Castro over het na ruim 50 jaar aanhalen van de diplomatieke banden tussen de ideologische aartsvijanden Cuba en de VS. Daaraan blijken achttien maanden van geheime onderhandelingen met bemiddeling van de Paus aan vooraf te zijn gegaan.

Castro

Het besluit van Obama tot het verbeteren van de relaties en het vrijlaten van drie symbolisch belangrijke Cubaanse gevangenen verdient volgens de 83-jarige Castro dan ook “respect en waardering van ons volk.” De drie maken deel uit van “The Cuban Five”, die op Cuba als helden van de revolutie worden gezien.


Maar de vermoeid ogende broer van Fidel kon het op de dag van de historische toenadering toch niet laten de VS verwijten te maken: “Het belangrijkste is nog niet opgelost, namelijk het opheffen van de economische en financiële blokkade die ons land zoveel menselijke en economische schade heeft toegebracht.”

Obama: “Wij zijn allemaal Amerikanen”
President Obama was veel minder terughoudend in zijn gelijktijdig met Castro gehouden speech over de toenadering en maakte indruk met de woorden:”¡Todos somos Americanos! (Wij zijn allemaal Amerikanen).” En dat doet het goed op het hele continent, want veel latino’s voelen zich altijd oprecht in hun eer aangetast als ‘Amerikanen’ uitsluitend wordt gebruikt voor inwoners van de Verenigde Staten.

image

Dat Obama het ook nog eens met een charmant accent in het Spaans zei maakte het alleen maar mooier en deed zelfs denken aan de fameuze woorden “Ich bin ein Berliner” van John F. Kennedy.

Concrete toenadering
En het blijft niet alleen bij mooie woorden, maar Obama kondigde ook concrete stappen aan voor het verbeteren van de relaties met Cuba. Zo wil hij onder meer al binnen enkele maanden een ambassade openen in Havana, reisbeperkingen opheffen voor Amerikaanse staatsburgers (waaronder ook Cubaanse ballingen) en het versoepelen van de regels voor banken die zaken willen doen met Cuba.

Voor het volledig opheffen van de economische blokkade heeft Obama steun nodig van het door de Republikeinen gedomineerde Congres en dat lijkt nog ver weg, maar hij heeft Castro wel beloofd in ieder geval een voorstel daartoe in te dienen.

Maduro: “Een moedig gebaar van Obama”
Cuba heeft de decennialange handelsblokkade enigszins kunnen doorstaan met hulp van het olierijke en net zo anti-kapitalistische Venezuela, dat de Castro-brothers te hulp met gratis olie schoot na het ineenstorten van de Sovjet-Unie. Inmiddels wordt die hulp steeds moeilijker op te brengen voor Venezuela dat zelf in grote economische problemen verkeert.

maduro

President Maduro die de Verenigde Staten met de regelmaat van de klok uitmaakt voor alles wat mooi en lelijk is nu lovend over de vrijlating van de Cubaanse gevangenen en de toenadering van Obama: “Een moedig gebaar en de belangrijkste beslissing uit zijn presidentschap.”

‘Kushandjes voor Obama in Havana’
Volgens het Cubaanse onafhankelijke nieuwsplatform 14ymedio van activiste Yaoni Sanchez toonden de mensen op straat in Havana grote blijdschap. De speeches van Obama en Castro werden op grote schermen uitgezonden in het centrum van de Cubaanse hoofdstad. Volgens de nieuwssite wierpen veel Cubanen in het publiek kushandjes naar Obama en omhelsden ze elkaar. 

Cuba maakt onder Raúl Castro al hele voorzichtige stapjes weg van het strenge socialistische keurslijf. Zo mogen Cubanen sinds vorig jaar weer nieuwe auto’s kopen, zijn de gehate verplichte uitreisvisa geschrapt en heeft Castro aangekondigd na zijn huidige regeringstermijn af te treden.

Restantje Koude Oorlog
De problemen tussen Cuba en de VS zijn een overblijfsel uit de Koude Oorlog. Toen Raúls oudere broer Fidel Castro Cuba na de revolutie in 1959 uitriep tot een communistisch land besloot de VS alle banden te verbreken.

foto (1)

Nu zegt Obama daarover: “De afgelopen vijftig jaar tonen aan dat isolatie niet werkt en daarom is het tijd voor een nieuwe benadering.” De Berlijnse Muur is 25 jaar geleden al gevallen en nu lijkt ook dit restje Koude Oorlog naar de geschiedenisboeken te kunnen verhuizen.

————————————————————————————————————
Lees hier meer over Cuba:
Pensioenleeftijd op Cuba blijkt 86 jaar
Cubanen mogen na halve eeuw weer nieuwe auto’s kopen
Geen tsunami van Cubanen na schrappen uitreisvisum