“De historische ontmoeting van de OPEC toont aan dat de organisatie nog altijd relevant is in de 21e eeuw”, liet de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken Guillaume Long weten na de gezamenlijke beslissing van de 14 OPEC-leden om de olieproductie te verlagen.

Ecuador moet als één van de kleinste leden de productie met 26.000 vaten per dag terugschroeven. Tussen januari en september pompte Ecuador 548.000 vaten per dag op.

olie-ecuador

“Niemand verwacht dat de olieprijs net als 3 a 4 jaar geleden weer boven de 100 dollar per vat uitstijgt, maar wel dat de prijzen weer stabiliseren en we niet meer het verwoestende effect hebben vanconstant op- en neergaande prijzen”, legt Long het belang van de deal uit.

Ook het in grote politieke en economische problemen verkerende olierijke Venezuela is blij met de deal. President Nicolás Maduro verwacht dat de prijzen een stabiler hoger peil zullen bereiken:

“Twee jaar van inspanning om de markt te herstellen en rechtvaardige, realistische en stabiele prijzen te bereiken”, zei hij over de productiebeperking.

maduro

Olie-analist Jorge Pareja Cucalón toont zich in de Ecuadoraanse krant El Comercio sceptisch over de deal. Volgens hem beteknt het minder inkomsten voor de schatkist, terwijl de impact van de productiebeperking in Ecuador op de markt nihil is.