In Ecuador is minister Catalina Andramuño van Volksgezondheid opgestapt. Zij verwijt de overheid geen geld vrij te maken om de uitbraak van het coronavirus te lijf te gaan: “Een gezondheidscrisis bestrijden zonder middelen is erg lastig”. Ook de minister van Arbeid is opgestapt, nadat bij hem het coronavirus is vastgesteld.

De zaterdag 21 maart opgestapte minister Catalina Andramuño van Volksgezondheid
“Het doet mij verdriet dat de technische en medische maatregelen die nodig zijn in de strijd tegen Covid-19 bij veel overheidsinstanties geen gehoor vinden”, schrijft Andramuño in haar ontslagbrief. “Ik vind het onacceptabel dat bestuurders zonder enige over de realiteit en volksgezondheid beslissingen nemen over deze situatie”.
Ecuador kampt al langer met een lege schatkist en de sterk gedaalde olieprijs dreigt alleen maar grotere gaten te slaan in de rijksbegroting. De minister van Financiën ontkent dat er geen middelen worden vrijgemaakt, maar uit een zaterdag naar het ministerie van Volksgezondheid verstuurd memo blijkt het tegendeel. Daarin staat expliciet dat de minister het moet doen met “de begroting zoals die voor het jaar 2020 is gemaakt”.
LEES OOK: Vrijwel volledige lockdown in met rammelend zorgsysteem kampend Ecuador
Andramuño was nog maar negen maanden minister en vertrekt nu Ecuador pas aan het begin staat van de coronacrisis. Er zijn tot nu toe 532 coronagevallen vastgesteld in Ecuador en er zijn zeven personen aan het virus overleden.
De provincie Guayas met de miljoenenstad Guayaquil telt verreweg de meeste besmettingen. Dat is geen goed nieuws voor iedereen die hoopt dat het virus als het warmer weer wordt minder snel om zich heen kan grijpen, want Guayas is met een gemiddelde temperatuur van bijna 30 graden een van de warmste provincies van Ecuador.
Vlak na het opstappen van Catalina Andramuño maakte ook minister Andrés Madero van Arbeid zijn vertrek bekend. Hij blijkt besmet met het coronavirus en wil in die situatie niet aanblijven: “Samen met mijn familie heb ik besloten op dit moment voorrang te geven aan onze gezondheid en daarom doe ik een stap opzij”, schrijft hij in zijn ontslagbrief.
Voor beide ministers zijn zaterdagavond direct al vervangers aangesteld.
Honderden mensen opgepakt voor overtreden uitgaansverbod
Ecuador keert vanaf dinsdag in een vrijwel volledige lockdown. Overdag mogen mensen alleen de deur uit om eten en medicijnen te kopen en hulp en zorg te bieden aan mensen die dat nodig hebben. ’s Avonds en ’s nachts geldt een totaal uitgaansverbod.
Tot nu toe zijn er volgens de krant El Universo in heel het land 557 mensen opgepakt die het uitgaansverbod hebben overtreden. Daar staan boetes van duizenden dollars op en in het slechtste geval zelfs een gevangenisstraf van een tot drie jaar.
Voor de Nederlanders en andere Europeanen die zijn gestrand in Ecuador zijn er de komende dagen nog vluchten van KLM, Iberia en Air France naar Amsterdam, Madrid en Parijs.
Ook Guayaquil, dat eerder nog de landingsbaan blokkeerde, staat deze humanitaire vluchten weer toe. Het is een stuk lastiger dan normaal om bij de luchthavens te komen, maar voor buitenlandse reizigers die terug willen naar huis geldt een uitzondering op het uitgaansverbod. De in Peru gevestigde Nederlandse ambassade levert ook brieven die een vrije doorgang moeten geven.
Maar lang niet iedereen kan een ticket regelen en dus is er de nodige onrust onder de gestrande reizigers. KLM vliegt in elk geval deze zondag, maandag en woensdag vanuit de hoofdstad Quito en de grote havenstad Guayaquil naar Amsterdam.
Geef een reactie