Ecuador houdt met voorlopig nog ‘slechts’ 168 gevallen z’n hart vast voor het coronavirus en heeft daar alle reden toe. Sinds dinsdag is het land in een vrijwel volledige lockdown, dat door politie en leger wordt gehandhaafd op straffe van torenhoge boetes of zelfs een tot drie jaar cel. In Guayaquil is woensdagmiddag de landingsbaan van de luchthaven in opdracht van de burgemeester geblokkeerd om vluchten uit Europa te weren, ook van KLM.

IESS

Het IESS-ziekenhuis in Cuenca in betere tijden

“Als mensen zouden weten hoeveel IC-bedden er zijn in Cuenca, dan zou er geen vlieg meer naar buiten gaan”, zei een arts begin deze week in mijn bijna 500.000 inwoners tellende woonplaats hoog in de Andes. Het nationale zorginstituut IESS kampt al tijden met grote tekorten en daarom houdt heel Ecuador het hart vast voor de komende maanden.

In de vele privé-klinieken zal fors betaald moeten worden voor Covid 19-behandelingen en zullen artsen bij een beddentekort vast en zeker hun familie en vrienden voortrekken, is de vrees onder grote lagen van de bevolking.

Er waren tot woensdag in totaal 168 bevestigde besmettingen in Ecuador en drie sterfgevallen. Maar ook hier wordt lang niet iedereen met klachten getest, dus het werkelijke aantal ligt ongetwijfeld fors hoger. En aangezien het coronavirus hier ruim een week later de kop opstak dan in Nederland gaat het aantal gevallen ondanks de vrijwel volledige lockdown ook nog wel flink stijgen de komende weken.

FB_IMG_15845765743979267

Los van het gebrekkige zorgsysteem is er ook al gelijk forse paniek ontstaan over de economische gevolgen. Anders dan in Nederland is er hier nauwelijks geld beschikbaar voor steunpakketten en de sterk gedaalde olieprijs zorgt alleen maar voor nog grotere problemen voor de nationale schatkist. Die waren al ernstig en daardoor werd in oktober een groot bezuinigingspakket aangekondigd. Na wekenlange felle protesten tegen vooral de afschaffing van de subsidies op brandstoffen werd dat pakket deels teruggedraaid.

Heel veel mensen zijn hier kleine zelfstandigen en zien per direct hun inkomsten wegvallen. Voor bedrijven groot en klein geldt ter bescherming van de werknemers voorlopig een verbod op ontslagen, maar waar ze op langere termijn het geld voor de salarissen vandaan moeten halen als hun omzet fors omlaag gaat is ondanks voorlopig uitstel van belastingverplichtingen nu nog een raadsel. Het restaurant van mijn vrouw mag bijvoorbeeld geen klanten meer ontvangen en kan lang niet genoeg inkomsten vergaren uit bezorgmaaltijden om aan alle verplichtingen te voldoen.

Uitgaansverbod

In het hele land geldt sinds dinsdag dat behalve voor boodschappen, medicijnen en zorg voor familie en vrienden, alleen mensen met vitale beroepen de deur uit mogen. Auto’s mogen afhankelijk van het laatste cijfer van het nummerbord de ene dag wel de straat op en de andere dag niet. Voor het overtreden van die noodverordening kan je in theorie een tot drie jaar in de cel verdwijnen. Naar buiten voor een ontspannen wandelingetje, hardlooprondje of fietstochtje zit er dus niet in, terwijl dat wel erg lekker zou zijn met alle kinderen al bijna een week thuis van school.

Minister van Binnenlandse Zaken María Paula Romo toonde zich tevreden over de manier waarop de Ecuadoraanse bevolking zich al vanaf het begin aan de opgelegde lockdown-maatregelen houdt: “We wisten dat er op dag één problemen zouden zijn, maar over het algemeen zijn we tevreden over de manier waarop mensen er gehoor aan geven.”

20200317_082854

Mijn zoontjes Tomás en Alex thuis aan het verven

In de miljoenenstad Guayaquil, waar de meeste besmettingen zijn, geldt al vanaf 16 uur tot de volgende ochtend 5 uur een avondklok. In de hoofdstad Quito zijn boetes tot 6.000 dollar aangekondigd voor mensen die zich niet aan het uitgaansverbod houden. Ook in mijn eigen Cuenca waren de straten tijdens de normaal zo drukke ochtendspits vrijwel volledig uitgestorven, constateerde ik woensdagochtend met eigen ogen.

Geweerde vluchten en gestrande Nederlanders

Binnenkomende vluchten zijn inmiddels volledig verboden, ook voor Ecuadoranen die nu nog terug zouden willen keren vanuit het buitenland. Dat verbod wordt zo streng gehandhaafd dat auto’s van de gemeente Guayaquil dinsdagmiddag de landingsbaan blokkeerden van de internationale luchthaven van de stad. Burgemeester Cynthia Viteri wilde voorkomen dat vliegtuigen van Iberia vanuit Madrid en van KLM vanuit Amsterdam zouden landen die gestrande passagiers wilden ophalen. Die waren leeg uit Europa gekomen.

Via sociale media sijpelen ook berichten door van gestrande Nederlanders die terug naar huis willen. Uitgaande vluchten zijn nog wel toegestaan, maar die van KLM van Quito naar Amsterdam zitten al helemaal vol. De ambassade staat in contact met de in Ecuador gestrande reizigers, maar laat weten in deze situatie geen vervoer te kunnen regelen of vlucht terug naar Nederland.

Reisorganisaties zijn verantwoordelijk een plek te regelen waar ze langere tijd kunnen verblijven, maar intussen starten ook in Ecuador woonachtige Nederlanders initiatieven om hun gestrande landgenoten op te vangen.

Corona in de aanbieding

De supermarkten zijn gelukkig nog volop bevoorraad en na aanvankelijk agressief hamstergedrag is de rust bij het boodschappen doen weer grotendeels teruggekeerd. Ook aan gas zal geen tekort ontstaan, beloven de autoriteiten.

Biermerk Corona had intussen een mooie aanbieding. Het was in mijn supermarkt vier halen en twee betalen nu de naam van het biertje voor altijd verbonden zal blijven met het virus waar vele mensen aan overlijden en waardoor nu de hele wereld piepend en krakend tot stilstand komt.

20200318_124822

Net als elk land ter wereld is Ecuador vol van zorgen over de komende weken en maanden in deze ongekende crisis. Maar met het rammelende zorgsysteem en de zwakke economie zullen de klappen hier ongetwijfeld nog harder zijn dan in het doortastende en ontwikkelde Nederland.