De Ecuadoraanse overheid heeft excessief geweld gebruikt bij de oktoberprotesten en daardoor zijn “onnodige doden en gewonden” gevallen, oordeelt de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten (CIDH) in een langverwacht onderzoeksrapport. De inheemse beweging ziet haar gelijk daarmee bevestigd: “We hebben vanaf het begin al gezegd dat de regering de agressor was tijdens de staking.”

Geweld Ecuador

Tijdens de 11 dagen durende protesten in oktober tegen de plotseling door president Lenín Moreno aangekondigde verhoging van de brandstofprijzen zijn in totaal 11 doden gevallen. De onderzoekscommissie CIDH van de Organisatie van Amerikaanse Staten roept de Ecuadoraanse regering op het politiegeweld te onderzoeken en de verantwoordelijken te straffen.

Ook stelt de commissie dat de autoriteiten een plan moet opstellen om de slachtoffer en hun families te helpen en te compenseren. De CIDH uit ook kritiek op de slecht geplande aankondiging van de gehate brandstofmaatregel, die na de felle protesten ook weer werd teruggedraaid.

De inheemse leider Jaime Vargas van koepelbeweging CONAIE reageert uiterst tevreden op het onderzoeksrapport: “Onze beschuldigingen zijn juist gebleken […] Nu gaan we juridische stappen ondernemen om recht te doen aan de demonstranten die zijn vermoord en gewond zijn geraakt tijdens het conflict.”

De regering noemt het onderzoek bij monde van de veelbekritiseerde minister María Paula Romo van Binnenlandse Zaken “kortzichtig en onvolledig”. Zij vraagt zich af waarom er geen melding is gemaakt van “de politieagenten en militairen die werden gekidnapt door de demonstranten, de journalisten die zijn aangevallen en verwond en de overheidsgebouwen die zijn vernield.”

De CIDH beveelt overigens wel aan ook de agressie en de plunderingen door de demonstranten te onderzoeken en te bestraffen, maar de zwarte piet voor de zwaar uit de hand gelopen protesten is overduidelijk bij de overheid neergelegd.

Daarom wordt ook aangeraden politie en militairen een “sensitiviteitstraining” te laten volgen om beter te kunnen optreden bij demonstraties. En die zullen er vast wel weer komen in 2020, want de onvrede over de regering is de hele tijd blijven borrelen.