De banken, de elite, de media, de internationale organisaties én last-but-not least de gringo’s hebben hun macht na 6 jaar ‘Revolutie van de Burgers’ afgestaan aan het volk van Ecuador. Dat stelt president Rafael Correa vlak voor zijn herverkiezing. Hij is trots nu onafhankelijk te zijn van de Verenigde Staten.

Toch benadrukt Correa in een interview met de regeringsgezinde krant El Telégrafo dat hij niet anti-yankee is en ook geen anti-kapitalist of anti-imperialist. De president zegt wel vóór sociale rechtvaardigheid te zijn en vóór soevereiniteit. En dat respecteerden de Verenigde Staten in het verleden niet.

Verkiezingsposter Rafael Correa

Gesloten legerbasis en olie
Zo sommeerde Correa al snel na zijn aantreden het sluiten van de Amerikaanse legerbasis in Ecuador. De uitvalsbasis van de VS die vooral bedoeld was voor anti-drugs-operaties werd gezien als een ernstige aantasting van de soevereiniteit.

Correa vertelt in het vandaag gepubliceerde interview ook trots dat Ecuador in 2016 het eerste land ter wereld zal zijn dat schone en duurzame energie gaat exporteren.

Dat is nog eens iets anders dan Amerikanen die voor een prikkie olie uit de grond komen halen en daarmee het oerwoud ernstig vervuilen, zoals waar oliemaatschappij Chevron voor is veroordeeld, maar nog altijd tegen strijdt.

Asiel Assange
Het asiel dat Wikileaks-oprichter Julian Assange heeft gekregen is ook een actie tegen de Verenigde Staten. Die willen hem dolgraag vervolgen, maar de regering Correa steekt daar een stokje voor.

Mede omdat Wikileaks allerlei documenten openbaar heeft gemaakt over het onwettige handelen van Amerikaanse oliemaatschappijen in Ecuador.

Het kleine Ecuador tegen de machtige VS
Toch moet Correa oppassen met zich zo af te zetten tegen de VS, want een klein en relatief arm landje zal het op termijn altijd afleggen tegen zo’n politieke en economische grootmacht.

Zeker nu zijn politieke vriend Hugo Chávez uit het olierijke Venezuela te ziek is om hem bij te staan in die strijd en het Castro-regime op Cuba is verzwakt.

Lees hier meer over Correa en zijn zeven tegenkandidaten bij de verkiezingen op 17 februari.