Als je vandaag een echt mooi boeket rozen hebt gekregen of gegeven dan is de kans groot dat het uit Ecuador komt. De rozen zijn hier door het gunstige klimaat groter, sterker en intenser van kleur dan die uit andere landen. De export van bloemen is in de periode vlak voor Valentijnsdag met zo’n 10% gestegen.

Er is in Ecuador het hele jaar door 12 uur daglicht, de luchtvochtigheid is ideaal én de bodem is gunstig voor het kweken van bloemen. Maar misschien nog wel belangrijker voor ons zuunige Hollanders zijn de lage prijzen, omdat de arbeid goedkoop is en men het hier niet zo nauw neemt met milieuregels.

Image

De voorzitter van koepelorganisatie Expoflores benadrukt dat Ecuador zijn plek op de wereldmarkt alleen kan behouden met sociale verbeteringen en duurzame productie. Hij wijst er daarbij op dat de sector kinderarbeid helemaal heeft uitgebannen, dat alle werknemers nu verzekerd zijn en dat 90% van de internationale milieuvoorschriften nu wordt nageleefd.

Ecuador exporteert vooral bloemen naar de Verenigde Staten en concurreert daarmee ook met Nederland. Want Ecuador vormt samen met buurland Colombia, waar de klimaatomstandigheden net zo gunstig zijn, en Nederland de top-3 van bloemenexporteurs naar de VS.

Nieuw vliegveld
Gunstig voor de export is de opening van het nieuwe vliegveld bij de hoofdstad Quito. Daardoor kunnen de bloemen goedkoper en sneller worden vervoerd dan van het oude, krappe en voor grote toestellen relatief gevaarlijke vliegveld dat 19 februari de deuren sluit.

De grote mooie Ecuadoraanse rozen blijven dus volop verkrijgbaar in Nederland, al ga ik nu een groot boeket op de kop tikken. Uit liefde voor mijn prachtige vrouw, maar ook omdat ze hier maar één dollar per dozijn kosten. Ik blijf een Nederlander…