“Ik heb hem niet gezien, alleen zijn artsen en familie”, moest Evo Morales toegeven over het bezoek dat hij gisteren wilde brengen aan de in Venezuela teruggekeerde Hugo Chávez. Nu zelfs een bevriende president die er duizenden kilometers voor reist hem niet kan zien, wordt het vermoeden dat de ooit zo krachtige Chávez echt op sterven ligt alleen maar groter.

“Dat Hugo Chávez stiekem het land weer binnen is gekomen, zonder enig bewijs van zijn fysieke aanwezigheid, staat in schril contrast tot zijn normaal gesproken zo bombastische en pompeuze stijl”, stelt een vooraanstaande politicoloog in Venezuela.

Hugo Chávez

Hugo Chávez vorige week met zijn dochters op Cuba

Er is inmiddels dan ook lichte teleurstelling onder zijn maandag nog zo enthousiaste aanhang. En de oppositie eist na bijna twee-en-een-halve maand eindelijk duidelijkheid over de toekomst van Hugo Chávez als president.

Vraagtekens bij verrassende terugkeer
Toen Chávez maandag ineens op Twitter aankondigde dat hij was teruggekeerd in Venezuela, was de grote vraag al waarom. Het Hooggerechtshof liet desgevraagd weten dat hij als grote winnaar van de verkiezingen in oktober elk moment alsnog kan worden beëdigd voor zijn nieuwe regeringstermijn.

Maar nu hij behalve drie tweets maandag en twee foto’s afgelopen vrijdag verder nog steeds geen enkel levensteken wil geven aan zijn politieke vrienden en aanhangers, lijkt het er steeds meer op dat hij alleen maar naar huis is gekomen om rustig dood te kunnen gaan.

Doodsstrijd
Zelf twitterde Chávez afgelopen maandag: “We zijn opnieuw in het Venezolaanse vaderland. Dank aan  God en mijn geliefde volk. Hier gaan we verder met de behandeling.” Maar verder geen woord over zijn gezondheidstoestand of over zijn presidentschap.

De laatste summiere mededeling van vice-president Nicolas Maduro was dat Chávez een ‘permanent gevecht’ voert. Dat mag gerust geïnterpreteerd worden als een doodsstrijd na zijn inmiddels vierde operatie tegen kanker. Anders valt ook moeilijk verklaren dat hij zich ook na zijn terugkeer uit Cuba zo afsluit voor de buitenwereld.

Roep om openbaar optreden
De roep dat Chávez in het openbaar moet verschijnen en openheid van zaken moet geven klinkt daarom van steeds meer kanten. “Het mysterie rond zijn situatie wordt met zijn terugkeer niet kleiner, maar juist groter”, schrijft oppositiekrant Tal Cual. “Hij is zo dichtbij, maar lijkt zo ver weg.”

Collega Wies Ubags meldt vanuit Venezuela dat studenten naar het militair ziekenhuis willen gaan waar de doodzieke president verblijft, als hij niet binnen een paar uur bewijst dat hij het land regeert.

Houten kist
President Evo Morales van Bolivia zei na zijn bezoek aan Caracas van gisteren nog dat hij hoopt dat “mijn broeder Chávez snel weer kan gaan regeren en zijn revolutie in Venezuela kan voortzetten”.

Maar dat lijkt tegen beter weten in, want na al die maanden van geheimzinnigheid en totale afzondering, is het veel waarschijnlijker dat we Hugo Chávez alleen nog in het openbaar zien in een houten kist.