Het zich snel ontwikkelende Ecuador zoekt de oplossing voor het daarmee gepaard gaande lerarentekort in Spanje. De regering biedt docenten uit het in crisis verkerende land van de voormalige kolonisator tijdelijke banen aan voor een voor Ecuadoraanse begrippen goed salaris.

Onderwijs Ecuador

Ecuador zoekt vijfhonderd universitaire docenten en vijfduizend onderwijzers voor het basis- en middelbaar onderwijs. De Ecuadoraanse staatssecretaris van Onderwijs begint in Spanje met het werven van leraren: “Omdat we zoveel gemeenschappelijk hebben, natuurlijk de taal maar ook de geschiedenis van beide landen.”

Docenten kunnen tijdelijk aan het werk in Ecuador voor maandsalarissen variërend van € 1688,- in het basisonderwijs tot € 3799,- aan de universiteit. Daarboven op wordt hulp aangeboden bij het zoeken van een woning, vervoer en de benodigde visa.

Het mes moet met dit project aan twee kanten snijden. Ecuador zet een stap in de verdere ontwikkeling en Spaanse docenten kunnen in het Andesland even ´schuilen´ voor de crisis. Afgelopen april was Ecuador ook al begonnen met een wervingscampagne voor artsen uit Spanje. Daar zijn er zo´n achtduizend van nodig.

Zo helpt de voormalige kolonie met een voor dit jaar voorspelde economische groei van ruim 4% uit puur eigenbelang een klein beetje mee aan de oplossing van de torenhoge Spaanse werkloosheid. Net als de tienduizenden Ecuadoraanse migranten die uit Spanje weer zijn teruggekeerd naar huis.

Europa is niet langer het paradijs voor Ecuadoranen. Mijn nieuwe thuisland doet z´n uiterste best dat zelf te worden voor Europeanen. In de woorden van president Correa bij de aanvaarding van zijn nieuwe regeringstermijn: “De paus is Argentijns, God mogelijk Braziliaans, maar het paradijs ligt toch echt in Ecuador.”

—————————————————————————————————————————–
Spaanstalige leraren die op zoek zijn naar een ´nieuwe uitdaging´ kunnen hier meer informatie vinden over tijdelijk werken in Ecuador: http://educacion.gob.ec/mision-y-vision/