Ecuador staat nog altijd gedeeld aan kop in de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatie, maar moet zich eigenlijk schamen voor de afgelopen twee wedstrijden. Intussen komt van de twee traditionele voetbalgrootmachten Argentinië goed op stoom en blijft Brazilië moeizaam puntjes sprokkelen.

Na de knappe 1-2 uitoverwinning donderdag op Copa América-houder Chili wist Argentinië ook gisteravond de drie punten te pakken. In het eigen Mario Alberto Kempes-stadion werd het 2-0 tegen Bolivia.

Messi

In de 19e minuut bracht Gabriel Mercado de Argentijnen met een intikker op 1-0 en aan het begin van de tweede helft bracht Lionel Messi via een benutte penalty de eindstand op het scorebord.

Nieuw record voor Messi
Messi vestigde daarmee opnieuw een record, dat van de meest benutte penalty’s. Hij staat nu op 11, terwijl de oude recordhouder Daniel Passarella er ooit 10 maakte. Messi werd uitbundig toegejuicht in het stadion van Córdoba. Omdat hij in Argentinie niet altijd even enthousiast wordt benaderd was ‘de Vlo’ daar erg dankbaar voor:

“We hebben bereikt wat we wilden: zes punten. Daarmee stijgen we in de stand om de WK-kwalificatie. Het veld hielp niet echt om goed te spelen, maar de mensen hier zijn ongelooflijk […] Zonder woorden om eerlijk te zijn, de ontvangst was geweldig.”

Één schamel puntje voor Ecuador
In het van enthousiasme vanwege de leidende positie steeds geler kleurende Ecuador waren er de afgelopen dagen twee dompers op rij. Gisteravond verloor ‘La Tri’ kansloos met 3-1 van het indrukwekkend sterk spelende Colombia, nadat donderdag pas in de extra tijd een schamel puntje werd gepakt in de thuiswedstrijd tegen Paraguay (2-2). De riante voorsprong die Ecuador had in de Zuid-Amerikaanse kwalificatie voor het WK van 2018 is daarmee als sneeuw voor de zon verdwenen.

De bij AC Milan spelende Carlos Bacca maakte na 14 minuten spelen de 1-0 voor Colombia na een knap schot uit de draai. Vlak na rust wist de in de Colombiaanse competitie spelende Sebastian Pérez vliegend door de lucht in het strafschopgebied schitterend de 2-0 binnen te tikken. En opnieuw Bacca zorgde in de 66e minuut voor de gênante 3-0. Arroyo redde in de 90e minuut nog wel de eer door de 3-1 te maken uit een hele mooie vrije trap in de kruising.

image1(8)

Mijn eigen kleine latino-kaaskopje ziet het ook somber in

Maar Ecuador kon daarmee op geen enkele manier een vervolg geven aan de vier winstpartijen op rij waar de kwalificatie mee was begonnen. Daar waar Nederland nu 17 miljoen bondscoaches heeft, heeft Ecuador er ook nog altijd ruim 14 miljoen.

Volgens de ene bondscoach was alles te verklaren omdat Colombia de allesbepalende middenvelder Noboa van Ecuador helemaal aan het lijntje had en komt het in de volgende wedstrijden helemaal goed, volgens de andere was het niks met Ecuador, is het na een kleine opleving nu weer als vanouds, namelijk om de vloer mee aan te vegen, en wordt het ook nooit iets.

Alles nog in eigen hand
Maar omdat Ecuador nog altijd (gedeeld) aan de leiding gaat en de eerste vier landen sowieso naar Rusland gaan heeft het alles nog in eigen hand. De volgende wedstrijd is thuis tegen Brazilië.

Dat Brazilië heeft twee zware wedstrijden achter de rug. Vrijdag speelde het thuis moeizaam met 2-2 gelijk tegen Uruguay waar Luis Suárez de grote man was en gisteravond werd het opnieuw een 2-2 gelijkspel, dit keer uit bij Paraguay.

Uitslagen donderdag/vrijdag:
Ecuador – Paraguay 2-2
Chili – Argentinië 1-2
Brazilië – Uruguay 2-2
Bolivia – Colombia 2-3
Peru – Venezuela 2-2

Uitslagen dinsdagavond
Colombia – Ecuador 3-1
Uruguay – Peru 1-0
Argentinië – Bolivia 2-0
Venezuela – Chili 1-4
Paraguay – Brazilië 2-2

De stand
1. Uruguay 6-13
2. Ecuador 6-13
3. Argentinië 6-11
4. Chili 6-10
5. Colombia 6-10
6. Brazilië 6-9
7. Paraguay 6-9
8. Peru 6-4
9. Bolivia 6-3
10. Venezuela 6-1
(de eerste vier ploegen gaan direct naar het WK, de nr. 5 speelt play-offs tegen waarschijnlijk Australië)

De hoogtepunten van Colombia – Ecuador: