“Cruijff, el titiritero de la Naranja Mécanica”, kopt de Argentijnse krant Clarín over de dood van onze nationale voetballegende. Met dat ‘De poppenspeler van de Oranje-machine’ wordt vooral verwezen naar het WK van 1974 waar Cruijff de touwtjes stevig in handen had en een verpletterende indruk maakte op de hele wereld en zeker ook op het voetbalgekke Zuid-Amerika.

Aan de hand van Johan Cruijff versloeg Oranje op dat legendarische WK in Duitsland eerst voetbalgrootmacht Argentinië met 4-0 en daarna regerend wereldkampioen Brazilië met 2-0.

Voor de Braziliaanse ster Pelé hoorde Cruijff dan ook bij de beste voetballers aller tijden. Zo zei hij een aantal jaar geleden nog dat Messi niet kan tippen aan de grootsheid van Cruijff.

“Het voetbal is overleden”
Columnist Daniel Lagares van Clarín schrijft: “Vandaag is het voetbal overleden. Johan Cruijff heeft een revolutie ontketend, als voetballer en als trainer. Hij was het uithangbord, de gids, de vuurtoren en leider van een radicale verandering van het spel. En hij heeft een erfenis nagelaten.”

Maar de beste voetballer aller tijden is Cruijff niet voor de latino’s. In Brazilië wordt Pelé als de beste ooit gezien en in Argentinië Maradona, of anders toch in elk geval Messi. Maar op elk lijstje staat ‘El tulipán de oro’ (de gouden tulp) wel in de top-5 samen met Pelé, Maradona, Messi en Di Stéfano.

image1(6)

Bij vrijwel elke taxichauffeur of ober op leeftijd die je spreekt hier in Ecuador, maar ook in Lima of Buenos Aires beginnen vaak de ogen dan ook vaak te glinsteren als ze horen dat ik uit Nederland kom en dan valt vrijwel gelijk de naam ‘Croeif’ en altijd in combinatie met ‘La Naranja Mécanica’.

Beluister ook mijn bijdrage hierover op BNR: http://goo.gl/iaUwg5

Nadat zijn overlijden bekend werd vanmorgen lokale tijd kreeg ik direct enkele condoleances van vrienden. “Een legende uit jouw land, wat een verlies!” en “Wat triest, het was een hele complete voetballer, één van beste uit de geschiedenis.”

Verdrietige reacties Zuid-Amerikaanse voetbalwereld
Zuid-Amerikaanse (ex-)voetballers reageren verslagen op het nieuws dat Cruijff is overleden en prijzen hem als voetballer en trainer.

Zo zegt Romário die in de jaren ’90 bij Barcelona in het Dream Team van Cruijff speelde zegt dat hij triest is over het overlijden van zijn vriend Johan Cruijff en dat hij zijn beste trainer ooit was en veel van hem heeft geleerd.

Luis Suárez schrijft op Twitter: “Heel veel dank voor alles wat je het voetbal hebt gegeven, zowel aan Ajax als aan Barcelona.”

Messi laat op Facebook weten dat “er weer een legende is overleden” en Maradona “Nunca te olvidaremos, flaco…” (we zullen je nooit vergeten, dunne…)

En zo rouwt ook het meest voetbalgekke continent volop mee om “de rock-ster die van voetbal kunst heeft gemaakt.”