President Maduro voert de vierdaagse werkweek in om energie te besparen. De komende twee maanden hebben alle Venezolanen lange weekenden. De oppositie is woedend over de maatregel.

Nicolas Maduro

In een urenlange toespraak woensdagavond roept Maduro iedereen op voluit mee te werken aan dit noodplan:

“Met deze maatregelen die we nemen vanaf 6 april tot 6 juni kunnen we dit moeilijkste en meest riskante moment overwinnen en ik ben zeker dat we het gaan oplossen met zo min mogelijk schade.”

Eerder had de socialistische regering iedereen al een week vrij gegeven rond Pasen, de werkdagen verkort, winkelcentra opgeroepen hun eigen energie op te wekken en mensen gevraagd geen airconditioning en föhns te gebruiken.

Aanhoudende droogte
Vanwege aanhoudende droogte door El Niño en een slecht onderhouden netwerk valt de elektriciteit in Venezuela om de haverklap uit. Het land is voor de elektriciteitsvoorziening voor 60% afhankelijk van waterkrachtcentrales.

De oppositie is laaiend over de plannen om de productiviteit terug te schroeven te midden van de aanhoudende economische crisis met grote tekorten aan voedsel, medicijnen en een nog altijd torenhoge inflatie.

Voormalig presidentskandidaat Henrique Capriles schrijft op Twitter: “Maduro heeft zelf nooit gewerkt, daarom is het normaal voor hem om werkdagen te schrappen. Vandaag heeft hij opnieuw bewezen ongeschikt te zijn om te regeren.”