Uit de Panama Papers blijkt dat grote Ecuadoraanse bedrijven en rijke Ecuadoranen belasting ontwijken via Nederland. Daaronder de rijkste man van Ecuador, Juan Eljuri uit mijn eigen Cuenca. Volgens Trouw en het Financieele Dagblad werken in een aantal gevallen Nederlandse bedrijven mee aan constructies die waarschijnlijk illegaal zijn.

De winkels van Juan Eljuri – wiens vader in 1921 als immigrant uit Libanon naar Ecuador kwam – vind je overal in Cuenca. Hij verkoopt alles van parfums tot  auto’s en van muziekinstrumenten tot elektronica. Eljuri heeft al sinds 2005 constructies lopen bij het Panamese trustkantoor Mossack Fonseca waar nu alle documenten van zijn uitgelekt.

jeljuri

De grote belastingtruc van Eljuri
Het FD en Trouw schrijven vandaag dat hij heeft geprobeerd via het Nederlandse belastingadvieskantoor Infintax de Ecuadoraanse politie en de fiscus op te lichten. Eljuri was van plan via één van zijn bedrijven in Brazilië auto-onderdelen voor politie-auto’s te leveren aan één van zijn bedrijven in Ecuador voor de dubbele waarde.

Zo zou hij de politie een veel hoger bedrag kunnen factureren en de extra winst zonder belasting te betalen in zijn eigen zak kunnen steken. Eljuri wilde dat doen via een Zwitsers bedrijfje dat wordt beheert door het Nederlandse Infintax. Maar volgens Infintax is het hele project uiteindelijk niet doorgegaan.

Eljuri bewijst ook dat wie het breed heeft het breed laat hangen. Zo staat vlak bij ons vakantiehuis in een vallei op een uurtje rijden bij Cuenca vandaan een protserig kasteel van Eljuri met gouden torens en op dat hermetisch afgesloten terrein houdt hij volgens de dorpelingen ook leeuwen.

Kasteel El Juri

Andere Ecuadoraanse belastingontwijkers
Naast Eljuri worden ook de miljonairs Juan Gonzalez Portés en Leonardo Guarderas genoemd. Zij hebben om belasting te ontwijken een route opgezet die loopt van Ecuador, via Panama, de Amerikaanse staat Delaware, Malta en Nederland naar de Spaanse bank Santander.

Ook ontdekten Trouw en het FD dat het Chinese staatsbedrijf China International Water & Electric Corp. dat in Ecuador een stuwdam en tunnels bouwt samen met het Nederlandse  Infintax nepfacturen en nepcontracten opstelt en zo miljoenen het land uit laat stromen.

In Ecuador zelf zijn ook (oppositie-)politici, procureur-generaal Galo Chiriboga en vooral familieleden van politici opgedoken in de Panama Papers. In totaal is er 2,7 miljard dollar vanuit Ecuador in Panama gestald.

Strijd tegen kapitaalvlucht
Kapitaalvlucht is een groot probleem voor Ecuador. Aangezien we hier de dollar hebben kan het land geen eigen monetair beleid voeren en als er te veel geld het land uitstroomt kan dat tekort niet worden bijgedrukt en moet er dus extra worden geleend.

Rafael Correa

Vorige week nog kwam president Correa met het omstreden voorstel dat mensen die op vakantie of voor zaken naar het buitenland gaan nog maar maximaal 1098 dollar belastingvrij mogen meenemen.

De gegoede middenklasse die zich dat kan veroorloven is daar woedend over en dat zal alleen maar erger worden nu nog eens wordt aangetoond dat de echte rijken via allerlei ingewikkelde constructies hun geld buiten de Ecuadoraanse fiscus om naar het buitenland weten te sluizen.

Reactie Correa op Panama Papers
President Correa reageerde aanvankelijk erg enthousiast op het uitlekken van de Panama Papers: “Wat goed! Hier kunnen we wonderen van verwachten. We gaan nu zien wie wie is!”.

Maar inmiddels is het toch wel pijnlijk dat het vooral om zakenpartners van zijn regering lijkt te gaan. Officieel is hij teleurgesteld dat niet alle namen bekend gemaakt worden door de commerciële Ecuadoraanse kranten die juist in handen zijn van de superrijken. Hij wil dan ook een wereldwijde campagne van burgers voor het vrijgeven van álle informatie.

Maatregelen parlement
De Justitie-commissie van het Ecuadoraanse parlement heeft gisteren drie acties aangekondigd naar aanleiding van alle onthullingen in de Panama Papers:

1. Informatie opvragen bij nationale controle-organen, zoals de belastingdienst, de gemeente Quito en de toezichthouders op banken en bedrijfsleven.
2. Een verzoek aan controle-organen in Panama om een delegatie van het Ecuadoraanse parlement te ontvangen.
3. Een uitnodiging aan vijf journalisten van de kranten El Comercio en El Universo die aangesloten zijn bij het wereldwijde onderzoeksteam naar de Panama Papers.

Maar hoe dan ook is hiermee toch maar weer eens bewezen dat het eeuwige geschreeuw van president Correa tegen de kapitalisten niet geheel en al onterecht is. Zeker niet als je je realiseert dat terwijl de rijke elite op ingewikkelde belastingconstructies zit te broeden het kwart van Ecuadoranen dat nog altijd onder de armoedegrens leeft van een paar dollar per dag moet zien rond te komen.

Lees hier het uitgebreide artikel in het Financieele Dagblad over hoe rijke Ecuadoranen geld wegsluizen via Nederland (betaalmuur).