Bij een zware aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter zijn tot 01.33 uur Ecuadoraanse tijd 77 doden geteld. In tegenstelling tot wat vele internationale media melden is er volgens vice-president Jorge Glas geen tsunami-waarschuwing van kracht. Wel is de noodtoestand uitgeroepen en worden delen van de kustprovincies Manabí, Esmeraldas en Santa Elena uit voorzorg geëvacueerd.

Voor het laatst geactualiseerd om 08.34 uur Nederlandse tijd

Er zijn in elk geval doden gevallen in Portoviejo, Manta en Guayaquil, maar het dodental gaat vermoedelijk nog flink oplopen in steden en dorpen nog dichter bij het epicentrum bij Pedernales waar ik afgelopen november nog een triatlon heb gedaan. Uit het zwaargetroffen Pedernales zelf is nog geen informatie bekend.

IMG_7941

Behalve de 77 doden zijn tot nu toe ook al 588 gewonden geteld. Op het moment van de beving vlak voor 19 uur lokale tijd was het net donker. Op de eerste beelden en foto’s van de getroffen gebieden aan de kust lijkt de schade groot. Zo meldt ook de burgemeester van Manta al dat de infrastructuur zwaar is beschadigd. Delen van Quito, Guayaquil en Manta hebben ook enige tijd zonder stroom gezeten.

Volgens vice-president Jorge Glas zijn er in de uren na de beving al 55 naschokken geweest met een magnitude variërend van 2,6 tot 6,0.

image3(3)

Ook in Cuenca heel goed voelbaar
Bij mij in Cuenca op hemelsbreed zo’n 400 kilometer van het epicentrum hebben we de aardbeving goed gevoeld. We waren op een feestje toen de aarde begon te trillen. Ik wist eerst echt niet wat er aan de hand was en dacht zelfs even dat mijn biertje verkeerd viel of iets dergelijks, omdat alles ineens bewoog.

Onze kleine Tomás van één jaar en vijf maanden die inmiddels aardig stevig op zijn beentjes staat, viel op de grond en keek ons met verbaasde ogen aan. We waren al buiten, maar liepen met alle barbecuegasten -waaronder een vriend van ons die minister is – voor de zekerheid toch maar de tuin in weg van het huis.

De beving duurde zeker een minuut en je zag alle lampen heftig op een neer bewegen, maar verder geen schade aan het huis waar we op bezoek waren, ons eigen huis en voor zover we weten ook niet bij familie en vrienden.

Noodtoestand
Vice-president Jorge Glas vanuit Ecuador zelf en president Rafael Correa die gisteren op bezoek was in het Vaticaan en nu nog in Rome is, roepen op tot kalmte. De noodtoestand die in zes provincies is uitgeroepen geeft de autoriteiten meer bevoegdheden bij de evacuaties en de hulpverlening.

image1(11)

Er zijn ook militairen de straat opgestuurd om te voorkomen dat er paniek uitbreekt. Het hele voetbalprogramma van zondag is al afgelast en als het licht wordt rond 13 uur Nederlandse tijd dan zal pas echt blijken hoe groot de schade is.

Maar nu is al duidelijk dat er een grote brug is ingestort in Guayaquil met 2,5 miljoen inwoners de grootste stad van het land. Daarbij is één dode gevallen.

Guayaquil

Ook is er een verkeerstoren ingestort bij het vliegveld van Manta. Dat vliegveld is voorlopig dan ook gesloten.

De aardbeving was met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter de zwaarste in Ecuador sinds 1979. Toen was er op de grens met Colombia een aardbeving met een kracht van 8,2 die vervolgens ook een tsunami veroorzaakte. Daarbij vielen honderden doden aan beide kanten van de grens.

Acht dringende adviezen van de overheid
Bij het uitroepen van de noodtoestand heeft de regering acht dringende adviezen meegegeven.

1. Bewaar de rust
2. Wees voorbereid op naschokken
3. Zet een ‘noodrugzak’ klaar met daarin in elk geval een zaklamp, een radio op batterijen, water, belangrijke documenten, kaarsen en reservesleutels van de auto en het huis.

image1(12)

4. Slaap met makkelijke en warme kleding
5. Niet al teveel sloten op de deuren
6. Bereid vluchtroutes voor
7. Bereid zwakke personen voor
8. Deel informatie

image1(10)

Facebook was behoorlijk snel met een veiligheidscheck. Zo’n twee uur na de beving kreeg ik de vraag: “Is alles oké? Het lijkt erop dat je je in het gebied bevindt dat is getroffen door de aardbeving in Ecuador. Laat je vrienden weten dat je veilig bent.”

Aardbeving 2

//platform.twitter.com/widgets.js

image2(3)

Aardbeving

Later meer…