Zondag mogen de Colombianen zich in een referendum uitspreken over het vredesakkoord dat afgelopen maandag werd ondertekend met de FARC. Volgens de laatste peilingen is zo’n 55% van de bevolking van plan ja te stemmen en bijna 37% nee.

image1

Bron: Colombiareports

Met het vredesakkoord komt een einde aan 52 jaar burgeroorlog. Toch is er ook flinke weerstand, vooral omdat veel mensen vinden dat de guerilla-strijders te makkelijk wegkomen met hun wandaden en zomaar zetels krijgen in het parlement.

De FARC-leden gaan als het verdrag definitief wordt goedgekeurd in speciaal daarvoor aangewezen ‘transitiezones’ wonen waar internationale waarnemers gaan toezien dat ze hun wapens inleveren. Niemand kan die gebieden in, ook al om te voorkomen dat leden van de FARC worden aangevallen door wraakzuchtige gewapende groeperingen.

Straffeloosheid voor FARC?
De FARC heeft een lijst opgesteld met 5765 leden die hun wapens gaan neerleggen en naar de speciale beschermde gebieden trekken. Maar tegenstanders vanhet vredesakkoord, zoals oud-president Álvaro Uribe wijzen erop dat er veel meer gewapende strijders zijn.

Het nee-kamp zegt absoluut niet tegen vrede te zijn, maar wel tegen de straffeloosheid voor de FARC. Zoals bijvoorbeeld senator Daniel Cabrales in onderstaande tweet. Als de guerilla-strijders voor een waarheidscommissie hun verhaal hebben verteld en geen oorlogsmisdaden hebben begaan, komen ze er met een taakstraf vanaf.

Maar omdat het ja-kamp ruim leidt en het dus zeer waarschijnlijk is dat het vredesakkoord tot uitvoering wordt gebracht gaan er ook al stemmen op om de ‘vredesstichters’ volgende week de Nobelprijs voor de Vrede te geven. In dat geval zullen president Juan Manuel Santos en FARC-commandant Rodrigo Londoño (beter bekend als Timochenko) de prijs delen.