De zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó van Venezuela mag dan wel de steun hebben van de VS, Canada en vrijwel alle landen in de regio echte macht heeft hij niet. Terwijl Guaidó na het afleggen van de eed ten overstaan van tienduizenden dolenthousiaste demonstranten onder lijkt te zijn gedoken, sprak het Venezolaanse leger de steun uit voor de zittende socialistische president Nicolás Maduro.

maduro guaidó

Het leger liet op de avond van de historische protestdag van woensdag 23 januari weten niet achter Juan Guaidó te staan en zonder steun van de militairen blijft kan hij geen werkelijke macht uitoefenen.

En het leger is niet de enige overgebleven steunpilaar van Maduro. Ook de politie, de rechterlijke macht en staatsoliebedrijf PDVSA zijn nog op de hand van de socialistische leider. De export van olie vormt maar liefst 95% van de inkomsten van de regering.

Daarnaast weet Maduro zich naast ‘usual suspects’ als het eveneens socialistische Cuba en Bolivia zich ook nog gesteund door Rusland en China, die zijn regime de laatste jaren met forse leningen en investeringen overeind hebben gehouden. Rusland doet dat wel enthousiaster dan China, maar zolang zij hun handen niet van Maduro aftrekken kan Guaidó ook geen economische macht uitoefenen.

LEES OOK: Venezuela heeft na historische protestdag twee presidenten

Maar de geest is met de zelfbenoeming van Guaidó, de honderdduizenden mensen die eindelijk weer de straat op durfden te gaan om te protesteren én de volle steun van de VS nu wel uit de fles in Venezuela. De interim-president die drie weken geleden nog een grote onbekende was, heeft de hongerlijdende bevolking weer hoop gegeven. Wel vielen er volgens mensenrechtenorganisatie Observatorium voor Sociale Rechten al veertien doden bij de protesten.

Guaidó tweette vanaf zijn onbekende verblijfsplek dat ten zeerste te betreuren: “Ik heb geen woorden voor de pijn die ik voel nadat ik hoorde dat er Venezolanen zijn gedood tijdens de protesten. Voor hun families kan ik niks meer doen dan beloven dat gerechtigheid en vrede zullen terugkeren in ons vaderland.”

Hij bedankte op Twitter ook alle landen en leiders die hun steun voor hem hebben uitgebreid, onder wie de Amerikaanse president Donald Trump en de Franse president Emmanuel Macron.

Trump zinspeelde al eerder op militair ingrijpen en ook al zal het daar hoogstwaarschijnlijk niet zo 1-2-3 van komen, de Verenigde Staten zullen de oppositie voluit steunen bij de pogingen de regering van Maduro te verdrijven.

Beluister hier mijn laatste bijdrage op BNR Nieuwsradio hierover terug.