Nu weet Bolivia het helemaal zeker: Er is een Amerikaanse samenzwering gaande om de regering van Evo Morales te ondermijnen. Minister Quintana zegt ‘onomstotelijk bewijs’ van het complot te hebben en gaat dat overhandigen aan Barack Obama. Het wederzijdse wantrouwen tussen de VS en Bolivia is al groot sinds het aantreden van Morales bijna zeven jaar geleden.
Zo zette Morales in 2008 de Amerikaanse ambassadeur het land uit, omdat hij de Boliviaanse regering zou tegenwerken. De ambassadeur gaf volgens Bolivia in het geheim steun aan een afscheidingsbeweging in het oosten van het land en zo de stabiliteit ondermijnen.
Gespannen relatie
Door dat diplomatieke conflict werd toen ook het gezamenlijke drugsbestrijdings-programma stopgezet. En het was juist bijzonder dat er zo’n programma was, aangezien de VS jarenlang fel cocaboeren bestreed. En daar was de inheemse Morales er juist één van ver voor zijn presidentschap.
De relatie tussen Bolivia en de Verenigde Staten bleef jarenlang gespannen, maar in 2011 tekenden beide landen een akkoord dat de banden weer moest herstellen. Dat is niet gelukt, want er zijn nog steeds niet opnieuw ambassadeurs naar elkaars diplomatieke hoofdsteden gestuurd.
Bewijs naar Washington
Het complot waar nu bewijs voor zou zijn, bestaat uit een ‘permanente oorlog’ tegen het beleid van Morales. Er gaat binnenkort een pakket papieren richting Witte Huis met de eis om onmiddellijk te stoppen met de ‘vijandelijkheden’. Maar waar al dat verzamelde bewijs dan precies uit bestaat wil de minister niet zeggen.
Hij beschuldigt de Verenigde Staten er wél van alle vooruitgang in Bolivia te negeren. In een onlangs verschenen rapport volgens Quintana nauwelijks een woord over de vorderingen op het gebied van sociale rechtvaardigheid, democratische rechten, economische herverdeling en de aanpak van drugshandel.
Gevaarlijk socialistisch beleid Morales?
Evo Morales moet net als zijn politieke vrienden Chávez en Correa niks hebben van het Amerikaanse kapitalisme en de inmenging van het IMF en de Wereldbank in het binnenlands beleid.
Washington ziet gezien alle zakelijke belangen helemaal niks in al dat eigengereide en protectionistische socialisme in Latijns-Amerika. Het nationaliseren van de gas- en olieindustrie is de VS bijvoorbeeld een doorn in het oog.
Chávez vermoedt kankercomplot
Bolivia staat zeker niet alleen met complottheorieën. De zelf aan kanker lijdende president Hugo Chávez van Venezuela verdacht de VS er eerder dit jaar van een technologie te hebben ontwikkeld om kanker te verspreiden onder Zuid-Amerikaanse leiders.
Hoe is het anders mogelijk dat behalve hijzelf ook de Argentijnse presidente Cristina Kirchner, president Dilma Roussef van Brazilië én Fernando Lugo van Paraguay getroffen zijn door de ziekte?
‘CIA wil Correa vermoorden’
Vandaag duikt op internet nog een andere complottheorie op. Volgens onder andere prensa.com is de Ecuadoraanse president Rafael Correa bang dat hij in aanloop naar de verkiezingen op 17 februari wordt vermoord door de CIA.
“Dat is goed voor te stellen, zo heeft het verleden in Latijns-Amerika wel bewezen”, stelt een regeringswoordvoerder.
Breed gedragen afkeer VS
Het anti-Amerikanisme wordt voor Europa vooral belichaamd door de in kritieke toestand verkerende Hugo Chávez, maar dit soort vermeende samenzweringen bewijzen dat de afkeer van de VS breed gedragen is in de regio.
Als Evo Morales maar geen kanker krijgt, want dan gaat de beschuldigende vinger ongetwijfeld direct richting de CIA.
Bronnen: BBC News, La Razón, AFP, El Nuevo Herald
Bolivianen mogen weer coca kauwen « Arjan Meesterburrie
jan 12, 2013 @ 11:32:57